Αρθροσκόπηση Γόνατος
October 1, 2015
Αισθητική ζώνη του στόματος
October 5, 2015
Show all

Αρθροσκόπηση Ώμου

Τι είναι η αρθροσκόπηση ώμου;

Αρθροσκόπηση είναι η χειρουργική τεχνική ελάχιστης παρεμβατικότητας (minimally invasive surgery – MIS) κατά την οποία, μέσα από μικρές τομές μεγέθους περίπου μισού εκατοστού, με τη χρήση ειδικού άκαμπτου ενδοσκοπίου (αρθροσκόπιο) έχουμε τη δυνατότητα να εξετάσουμε λεπτομερώς την άρθρωση και κατόπιν με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων να αντιμετωπίσουμε διάφορα προβλήματα και παθολογίες. Η χειρουργική αυτή τεχνική μας δίνει τη δυνατότητα να επιβεβαιώσουμε τη διάγνωση και μας επιτρέπει να παρέμβουμε άμεσα θεραπευτικά σε μία ολοένα και μεγαλύτερη γκάμα προβλημάτων των αρθρώσεων.

 

arthroskopisi-omou-300x224

Τα τελευταία χρόνια η χειρουργική αυτή τεχνική χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο στην άρθρωση του ώμου. Στα χέρια εξειδικευμένων χειρουργών αντιμετωπίζονται πλέον αρθροσκοπικά σχεδόν όλα τα προβλήματα και οι παθολογίες της άρθρωσης του ώμου με πολύ χαμηλή νοσηρότητα, ελάχιστο χρόνο νοσηλείας και ταχεία μετεγχειρητική αποκατάσταση.

Οι συχνότερα αντιμετωπιζόμενες παθολογίες στην άρθρωση του ώμου είναι:

  1. Η ρήξη του μυοτενοντίου πετάλου (Rotator cuff), η οποία μπορεί να συρραφεί και να αποκατασταθεί με πλήρως αρθροσκοπική τεχνική.
  2. Η αστάθεια του ώμου, όπου αποκαθίσταται αρθροσκοπικά η αποκόλληση του επιχειλίου χόνδρου (βλάβη Bankart) μαζί με όλα τα συνοδά προβλήματα.
  3. Το σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής, όπου αφαιρείται αρθροσκοπικά το οστεόφυτο του ακρωμίου επάνω στο οποίο προστρίβεται ο τένοντας του υπερακανθίου.
  4. Η βλάβη SLAP, συχνή σε αθλητές του βόλλευ, του χάντμπολ και σε ρίπτες, όπου συρράπτεται και αποκαθίσταται αρθροσκοπικά η αποκόλληση της έκφυσης της μακράς κεφαλής του δικεφάλου τένοντα.
  5. Αφαίρεση χόνδρινων ή οστεοχόνδρινων τμημάτων τραυματικής ή άλλης αιτιολογίας.
Συνεργαζόμενος Ιατρός του EY Club 
Δημήτριος Σ. Καραταγλής, Ορθοπεδικός Χειρουργός