Προσοχή στον ήλιο
June 8, 2015
Φαντασιώσεις. Βοήθεια ή εμπόδιο;
June 8, 2015
Show all

Για ένα υγιές στόμα

Στο χώρο της κλινικής οδοντιατρικής η αρχική επαφή και επικοινωνία με τον οδοντιατρικό ασθενή είναι το πρώτο βήμα για την επιτυχία της θεραπείας του. Συνήθως οι ασθενείς μας έχουν προηγούμενη επαφή με τον οδοντίατρο γεγονός που σημαίνει ότι αφ’ ενός γνωρίζουν εν μέρει τα οδοντιατρικά τους προβλήματα και αφ’ ετέρου έχουν μια εικόνα των τρόπων αποκατάστασης.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ- ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ

Εάν παρατηρήσουμε προσεκτικά την κατασκευή των δοντιών μας, θα προσέξουμε κάποιες βαθιές αυλακώσεις στην επιφάνεια τους. Αυτές αποτελούν ευαίσθητα σημεία που ευνοούν την δημιουργία τερηδόνας. Τα υπολείμματα των τροφών που καταναλώνουμε επικάθονται πάνω στα δόντια, εάν παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να βουρτσίσουμε τα δόντια δημιουργείται μια μεμβράνη που ονομάζεται οδοντική πλάκα. Η οδοντική πλάκα φιλοξενεί και ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων τα οποία τρέφονται από τα σάκχαρα και παράγουν οξέα. Τα οξέα καταστρέφουν το ασβέστιο της αδαμαντίνης και της οδοντίνης με αποτέλεσμα να δημιουργείται η τερηδόνα. Πώς μπορούμε όμως να αναστρέψουμε αυτή την διαδικασία; Με το σωστό βούρτσισμα και τον καθαρισμό στον οδοντίατρο. Το στόμα μας περιέχει βακτήρια που είναι αδύνατον να απομακρυνθούν αφού κατά τη διάρκεια της ημέρας αναπνέουμε, τρώμε και πίνουμε. Οι μόνοι τρόποι ώστε να προφυλαχθούμε είναι το καθημερινό, σωστό και σχολαστικό βούρτσισμα και ο προληπτικός έλεγχος με επισκέψεις στον οδοντίατρο για καθαρισμό, μέσω του οποίου, ο οδοντίατρος μπορεί να εντοπίσει έγκαιρα τις τυχόν βλάβες που υπάρχουν στα δόντια και να τις αποκαταστήσει χωρίς ιδιαίτερη ταλαιπωρία και κόστος.
Η κακή στοματική υγιεινή και η αμέλεια του βουρτσίσματος των δοντιών έχει σαν αποτέλεσμα την κακοσμία, την δημιουργία τερηδόνας, ουλίτιδας και σε προχωρημένα στάδια την δημιουργία περιοδοντίτιδας. Στις περιπτώσεις αυτές τα ούλα ματώνουν, πονάνε και σταδιακά υποχωρούν. Το αποτέλεσμα της υποχώρησης είναι να απογυμνώνεται τμήμα της ρίζας των δοντιών γεγονός που οδηγεί σε πόνο, μείωση της στήριξής και τελικώς σε απώλεια των δοντιών. Η καλή και σχολαστική στοματική υγιεινή την οποία μπορεί να μας διδάξει ο οδοντίατρος σε συνδυασμό με τις απαραίτητες επισκέψεις για καθαρισμό των δοντιών και του περιοδοντίου αποτελούν προϋπόθεση για υγιές στόμα χωρίς κακοσμία και περιοδοντικά προβλήματα.

ΦΘΟΡΙΩΣΗ

Η φθορίωση στο οδοντιατρείο γίνεται με την εφαρμογή gel φθορίου ή βερνικιού φθορίου απευθείας επάνω στα δόντια. Στην περίπτωση του gel χρησιμοποιείται ειδικός νάρθηκας. Ο νάρθηκας αυτός γεμίζεται από τον οδοντίατρο με την κατάλληλη ποσότητα gel και τοποθετείται πάνω στα στεγνωμένα δόντια για 1-3 λεπτά. Η προληπτική αυτή θεραπεία είναι κατάλληλη και για παιδιά αλλά και για ενήλικες με αυξημένο δείκτη τερηδόνας, τερηδονισμό των ριζών ή ευαισθησία των ριζών.
Περιορισμοί και Κίνδυνοι: Το φθόριο είναι ασφαλές κι αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιείται με σωστό τρόπο και δεν γίνονται καταχρήσεις. Λήψη μεγάλων ποσοτήτων φθορίου από παιδιά οδηγεί συνήθως στην «φθορίαση» με αποτέλεσμα την εμφάνιση λευκών ή καφετιών κηλίδων στα δόντια. Συνήθως αυτό παρατηρείται σε παιδιά που τρώνε την οδοντόκρεμα ή κάνουν κατάχρηση άλλων σκευασμάτων φθορίου. Στους ενήλικες η υπερβολική λήψη φθορίου θα οδηγήσει σε αλλοιώσεις στα οστά, τα οποία γίνονται πιο εύθραυστα. Σε προχωρημένες καταστάσεις έχουμε δυσκολία στην κίνηση, παραμορφωμένα οστά και αυξημένα κατάγματα.
Σωστή Χρήση: α) Η ποσότητα της φθοριούχου οδοντόκρεμας που βάζουμε στην οδοντόβουρτσα να μην είναι υπερβολική, εξάλλου το καθάρισμα των δοντιών δεν γίνεται μόνο με την χρήση της οδοντόκρεμας αλλά και με τη μηχανική δράση της οδοντόβουρτσας κι εξαρτάται από την σχολαστικότητα μας. β) Ποτέ να μην δίνετε στοματικά διαλύματα με φθόριο σε παιδιά γιατί υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κατάποσης. Γενικά τα στοματικά διαλύματα, με ή χωρίς φθόριο, προορίζονται για χρήση από ενήλικες. γ) Παιδιά κάτω των έξι ετών θα πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους παρουσία και με τη βοήθεια των γονιών τους. Οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν ώστε τα παιδιά να μην καταπίνουν την οδοντόκρεμα και να ξεπλύνουν το στόμα τους καλά μετά το βούρτσισμα. δ) Τα δοντάκια των μικρότερων παιδιών θα πρέπει να βουρτσίζονται από τους γονείς με τη χρήση ειδικής οδοντόκρεμας για παιδιά.

ΣΦΡΑΓΙΣΜΑΤΑ- ΕΜΦΡΑΞΕΙΣ

Πολλοί ασθενής ενδιαφέρονται για την αντικατάσταση παλαιότερων σφραγισμάτων από νέα που έχουν το χρώμα των δοντιών τους. Τα παλαιότερα σφραγίσματα είναι συνήθως μεταλλικά ονομάζονται “εμφράξεις αμαλγάματος” και συγκρατούνται στην οδοντική επιφάνεια μηχανικά δηλαδή με τη βοήθεια εσοχών που δημιουργεί ο οδοντίατρος πάνω στο δόντι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ορισμένες φορές να θυσιάζεται μεγαλύτερο τμήμα του δοντιού. Χρησιμοποιώντας αυτό το υλικό, πολλές φορές παραμένει κάποιο μικρό κενό ανάμεσα στα τοιχώματα του δοντιού και στο υλικό του σφραγίσματος που ονομάζεται “περιεμφρακτικός χώρος”. Με την πάροδο του χρόνου συσσωρεύονται υπολείμματα τροφών στα σημεία αυτά και το δόντι χαλάει και πάλι με αποτέλεσμα να σπάσει ή να προχωρήσει η τερηδόνα σε μεγαλύτερη έκταση και βάθος με δυσάρεστα και επώδυνα αποτελέσματα. Για να προλάβουμε τέτοια περιστατικά μπορούμε, εφόσον υπάρχει κλινική ένδειξη την οποία αξιολογεί ο οδοντίατρος μας, να αντικαταστήσουμε τα παλαιά μας σφραγίσματα με νέα από σύνθετη ρητίνη. Συνεπώς, ενδείκνυται η αντικατάσταση των παλαιότερων σφραγισμάτων όχι μόνο για λόγους αισθητικής αλλά και για λειτουργικούς λόγους. Ο οδοντίατρος εξετάζει με προσοχή όλα τα υπάρχοντα σφραγίσματα για να εντοπίσει ποια έχουν αστοχήσει ώστε να προτείνει την αντικατάστασή τους.

Μιχάλης Χαρ. Κρεμμύδας
Χειρουργός Οδοντίατρος