Ισορροπημένη Διατροφή
June 8, 2015
Συμβουλές για ασφαλές παιχνίδι
June 8, 2015
Show all

Διαταραχές ύπνου

Άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας που αντιμετωπίζουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο μη φυσιολογικών καρδιακών αρρυθμιών, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ.

Η μελέτη περιέλαβε 2.911 άνδρες που υποβλήθηκαν σε μελέτη ύπνου μεταξύ των ετών 2003 και 2005. Αυτοί οι οποίοι είχαν περισσότερα επεισόδια άπνοιας ή shallow breathing στον ύπνο είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν δύο τύπους αρρυθμιών, σύμφωνα με την ομάδα του ιατρού Dr. Reena Mehra από το Case Western Reserve University School of Medicine του Cleveland.

Η αποφρακτική υπνική άπνοια – που περιλαμβάνει μερικό ή ολικό αποκλεισμό των αεραγωγών και είναι ο πιο κοινός τύπος αναπνευστικής διαταραχής που εμφανίζεται στον ύπνο – σχετίζεται με μη φυσιολογικούς καρδιακούς παλμούς που προέρχονται από τα ανώτερα διαμερίσματα – τις κοιλίες της καρδιάς. Η υπνική άπνοια κεντρικού τύπου – που οφείλεται σε νευρολογική διαταραχή στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τους αναπνευστικούς μυς – σχετίστηκε σε μεγαλύτερο βαθμό με ανώμαλο καρδιακό ρυθμό των ανώτερων διαμερισμάτων της καρδιάς (κόλποι).

Όσο πιο σοβαρή είναι η αναπνευστική διαταραχή, τόσο πιο μεγάλος είναι ο κίνδυνος που διατρέχει ο ασθενής να εμφανίσει αρρυθμίες. Οι ερευνητές τονίζουν ότι πρόκειται για a threshold effect έτσι ώστε οι μέτρια-προς-σοβαρού βαθμού αναπνευστική διαταραχή σχετιζόμενη με τον ύπνο συνεισφέρει στις μεγαλύτερες πιθανότητες κλινικά σημαντικών αρρυθμιών ανεξάρτητων από την ύπαρξη καρδιακής ανεπάρκειας και καρδιαγγειακής νόσου.

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι η υποξία (μειωμένο ποσό οξυγόνου που φτάνει στους ιστούς) μπορεί να ενεργοποιήσει την εμφάνιση κοιλιακής αρρυθμίας σε μεγαλύτερους άνδρες. Επιπρόσθετα, η μεγάλη συσχέτιση μεταξύ της άπνοιας κεντρικού τύπου και της κολπικής μαρμαρυγής υποδηλώνει ότι η άπνοια κεντρικού τύπου μπορεί να αποτελεί έναν ευαίσθητο δείκτη ανάδειξης ανωμαλιών στην αυτόνομη λειτουργία της καρδιάς ή στην καρδιακή δυσλειτουργία που σχετίζεται με την κολπική μαρμαρυγή.

Οι Επιστήμονες θεωρούν πως πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω το αποτέλεσμα της θεραπείας των αναπνευστικών διαταραχών ύπνου στην καρδιακή λειτουργία.

HD News