Ενημέρωση για τα κρεατάκια

Παιδική τσάντα και σκολίωση
June 8, 2015
Ισορροπημένη Διατροφή
June 8, 2015
Show all

Ενημέρωση για τα κρεατάκια

Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) όπως και οι αμυγδαλές αποτελούν τμήμα του αμυντικού συστήματος του οργανισμού απέναντι στις λοιμώξεις. Εντοπίζονται στο πάνω μέρος του στόματος ακριβώς πίσω από τη μύτη και τη μαλακή υπερώα. Δεν φαίνονται άμεσα από το στόμα και για να τις δούμε χρειαζόμαστε την βοήθεια ειδικών εργαλείων.

Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις υπάρχουν από την γέννηση και προοδευτικά αρχίζουν να μεγαλώνουν. Ιδίως αν κάνουν συχνές φλεγμονές, στην ηλικία των 2-7 ετών έχουν το μεγαλύτερό τους μέγεθος. Αργότερα συνήθως ατροφούν μετά την προεφηβεία. Σκοπός των αδενοειδών και του υπολοίπου αμυγδαλικού ιστού είναι το φιλτράρισμα και η εξουδετέρωση των μικροβίων και των ιών που εισέρχονται με τον εισπνεόμενο αέρα δια μέσου της μύτης και με τις τροφές δια μέσου του στόματος.

Μερικὲς φορὲς οι αδενοειδείς μολύνονται, και τότε μιλούμε για αδενοειδίτιδα. Σε χρόνια ταλαιπωρία αυτών, ιδιαίτερα αν συνυπάρχει και υπερτροφία τους, ο ασθενής μπορεί να παραπονείται για οπισθορρινική καταρροή ενώ δυσκολεύεται να αναπνεύσει από τη μύτη του, έχει το στόμα του ανοιχτό και η χροιά της φωνής του δείχνει ότι η μύτη είναι βουλωμένη. Ως επακόλουθο των συχνών λοιμώξεων και του αυξημένου μεγέθους των αδενοειδών εμφανίζονται συχνές φλεγμονές στα αυτιά με συνυπάρχουσα βαρηκοΐα, η αναπνοή είναι θορυβώδης, αλλάζει το σχήμα του πάνω μέρους του στόματός του (θολωτή υπερώα) και στραβώνουν τα δόντια της άνω γνάθου. Κατά την κατάκλιση συχνά ροχαλίζει, και μερικές φορές μπορεί να σταματά για μικρό χρονικό διάστημα η αναπνοή του στον ύπνο.

Κάθε παιδί που ταλαιπωρείται συχνά με ωτίτιδες και έχει συνήθως το στόμα του ανοικτό πρέπει να ελέγχεται για ύπαρξη υπερτροφικών αδενοειδών εκβλαστήσεων ιδιαίτερα σήμερα που μπορεί να γίνει πολύ εύκολα με την βοήθεια της μικροενδοσκόπησης και της αποφυγής περεταίρω ακτινολογικού ελέγχου.

Αν τεθεί από τον Ωτορινολαρυγγολόγο σας ένδειξη χειρουργικής αφαίρεσης λόγω των προαναφερόμενων προβλημάτων πρέπει να αντιμετωπιστεί σχετικά εγκαίρως γιατί ακόμα και η μετέπειτα πιθανή ατροφία τους θα αφήσει πίσω της δυσεπίλυτα προβλήματα που αφορούν την ανάπτυξη του σπλαχνικού κρανίου και την μόνιμη οδοντοστοιχία της άνω γνάθου.

Η αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων γίνεται με γενική αναισθησία, μέσα από το στόμα, χωρίς εξωτερικές ουλές, αφήνοντας πίσω λειτουργικό ιστό που συνεχίζει το έργο του ως φίλτρο. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του την ίδια μέρα, μόλις συνέλθει πλήρως από την αναισθησία (μετά από 3-4 ώρες περίπου) ενώ δεν υπάρχει σημαντικός πόνος, ιδιαίτερα με τις σύγχρονες τεχνικές που χρησιμοποιούνται.

Δρ. Γεώργιος Κ. Παναγιωτόπουλος
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος – Παιδο-ωτορινολαρυγγολόγος
Αν. Διευθυντής ΩΡΛ Κλινικής 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών