Εξελίξεις στη διαθλαστική χειρουργική

Πρόληψη Εγκεφαλικού στις Γυναίκες
June 10, 2015
Νανοτεχνολογίας LTFN
June 10, 2015
Show all

Εξελίξεις στη διαθλαστική χειρουργική

Με τη χρήση Laser αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά πολύ ιδιαίτερες οφθαλμολογικές παθήσεις.

Τα τελευταία χρόνια η Διαθλαστική Χειρουργική παρουσιάζει ραγδαία εξέλιξη και εξαιτίας της αποτελεσματικότητας ,της ακρίβειας και της ασφάλειας τους οι διορθωτικές επεμβάσεις των οφθαλμών με excimer laser έχουν γίνει οι πιο δημοφιλείς και συχνές χειρουργικές επεμβάσεις σε παγκόσμια κλίμακα.

Περισσότερες από 25 εκατομμύρια τέτοιου είδους επεμβάσεις έχουν γίνει μέχρι σήμερα σ’ όλο τον κόσμο ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός τους αυξάνεται καθημερινά .
Οι διαθλαστικές επεμβάσεις στα μάτια με την εξέλιξη των μηχανημάτων laser και την ολοένα μεγαλύτερη εμπειρία μας, δίνουν την εντύπωση ότι όλα τα διαθλαστικά προβλήματα εύκολα μπορούν να λυθούν. Αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό για τις συνηθισμένες διαθλαστικές ανωμαλίες (μυωπία – υπερμετρωπία ,αστιγματισμό).

Ο κερατόκωνος όμως αποτελεί μια δύσκολη περίπτωση για τον διαθλαστικό οφθαλμοχειρουργό και μια επιστημονική και χειρουργική πρόκληση. Πρόκειται για μια εξελικτική πάθηση που επιδεινώνεται συνήθως στην ηλικία μεταξύ 15 έως 40 ετών χωρίς ξεκάθαρο κληρονομικό υπόστρωμα. Ο κερατόκωνος αποτελεί μια αρκετά ασυνήθιστη κατάσταση του κερατοειδή (του διαφανούς εξωτερικού χιτώνα του οφθαλμού). Στην πάθηση αυτή ο κερατοειδής γίνεται πιο κωνικός και κυρτός, αλλοιώνεται το λείο καμπυλωτό του σχήμα και αυτό δημιουργεί ανώμαλο αστιγματισμό και μυωπία λόγω της κακής εστίασης του φωτός στο πίσω μέρος του ματιού (αμφιβληστροειδή).

Μέχρι πρόσφατα η κατάσταση αυτή συντηρούνταν με ειδικούς σκληρούς φακούς επαφής ενώ όταν χειροτέρευε η μόνη λύση ήταν η μεταμόσχευση κερατοειδούς.
Στον κερατόκωνο η παραμόρφωση του κερατοειδή οφείλεται σε αυξημένα επίπεδα ενός ενζύμου (κολλαγενάση) στον οφθαλμό που προκαλεί αποδόμηση των συνδέσμων των ινών κολλαγόνου του κερατοειδή που τον κρατούν συμπαγή. Αυτό έχει σαν συνέπεια την εύκολη παραμόρφωση του από την ενδοφθάλμια πίεση.

Μια μέθοδος αντιμετώπισης του κερατόκωνου με πολύ καλά αποτελέσματα που βοηθά στην αποφυγή της μεταμόσχευσης είναι η διασύνδεση- δηλαδή η ενίσχυση- των δεσμών κολλαγόνου (cross linking) συνδυαζόμενη με Laser για τη μείωση της συνοδού μυωπίας και αστιγματισμού. Στο παρελθόν το excimer laser για διόρθωση μυωπίας και αστιγματισμού δεν ήταν δυνατόν να εφαρμοστεί σε μια τέτοια κατάσταση, σήμερα όμως σε συνδυασμό με το cross linking έχει πολύ θετικά αποτελέσματα. Την ίδια μέρα γίνεται με τη βοήθεια του excimer laser όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διόρθωση της μυωπίας και του αστιγματισμού με τη μέθοδο της φωτοδιαθλαστικής κερατεκτομής (PRK) υπό τοπογραφικό έλεγχό του κερατοειδή με τα πλέον εξελιγμένα μηχανήματα laser. Στη συνέχεια γίνεται η διασύνδεση του κερατοειδικού κολλαγόνου (CLX) με την ενστάλλαξη σταγόνων βιταμίνης Β12 και έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία Α (UVA) για λίγα λεπτά. Έπειτα τοποθετείται ένας θεραπευτικός φακός επαφής που αφαιρείται σε 3-4 μέρες.

Η επούλωση είναι γρήγορη και υπάρχει προοδευτική βελτίωση της όρασης. Η βιταμίνη Β 12 βοηθά στην μεγαλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της μεθόδου.
Είναι μια συνδυασμένη θεραπευτική αγωγή .

Με τη διασύνδεση αναχαιτίζουμε την εξέλιξη του κερατόκωνου γιατί αυξάνεται η σκλήρυνση και ακαμψία των ινών κολλαγόνου και με το laser μειώνουμε τη μυωπία και τον αστιγματισμό.
Δεν έχουν παρατηρηθεί έως τώρα επιπλοκές ή παρενέργειες και η μέθοδος είναι απλή , ασφαλής και με χαμηλό κόστος σε σχέση με την αναζήτηση μοσχευμάτων κερατοπλαστικής ή του υψηλού κόστους των ειδικών για τον κερατόκωνο φακών επαφής. Το αποτέλεσμα είναι σταθερό και προοδευτικά βελτιούμενο με το χρόνο.

Υπάρχει κάποιος περιορισμός σε σχέση με το πάχος του κερατοειδή για τους βαθμούς της μυωπίας και του αστιγματισμού που μπορούμε να διορθώσουμε.
Βασικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι ο συνδυασμός των δύο θεραπειών μειώνει το χρόνο αποθεραπείας με άμεσο αντίκτυπο στο χρόνο απουσίας του ασθενή από την εργασία του.
Γίνεται λοιπόν σαφές ότι η Διαθλαστική Χειρουργική δεν περιορίζεται πλέον μόνο στις διορθώσεις των κοινών διαθλαστικών ανωμαλιών όπου και καταγράφονται σημαντικά άλματα. Έχοντας στα χέρια μας υπερσύγχρονα μηχανήματα excimer laser laser που συνδέονται με πολύπλοκα διαγνωστικά μηχανήματα μπορούμε να διορθώσουμε ποσοτικά και ποιοτικά πιο δύσκολα οφθαλμολογικά προβλήματα.

Σε περιπτώσεις για παράδειγμα όπως η πρεσβυωπία έχουμε τη δυνατότητα με τα νέα laser να σμιλεύσουμε τον κερατοειδή με τέτοιο τρόπο ώστε αυτός να δρα όπως τα πολυεστιακά γυαλιά και να επιτυγχάνεται καλή όραση για όλες τις αποστάσεις .

Χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα για τον κάθε ασθενή προγράμματα laser διορθώνουμε ταυτόχρονα με τη μυωπία και την υπερμετρωπία, τον αστιγματισμό αλλά και οποιαδήποτε άλλη συνυπάρχουσα ατέλεια του οπτικού συστήματος, με στόχο την τέλεια όραση πάνω από 10/10 σε συνδυασμό με την αντίστοιχη ποιότητα.
Χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας και σε συνδυασμό με την εμπειρία του οφθαλμοχειρουργού οι τεχνικές προσφέρουν την μέγιστη ασφάλεια και καλύπτουν πλέον τις απαιτήσεις και πιο δύσκολων ασθενών.

Εξασφαλίζουν άμεσα αποτελέσματα και μια καινούρια ζωή χωρίς εξάρτηση από φακούς επαφής και γυαλιά.