Επιστήμονες… αντιστρέφουν τη διαδικασία της αντιγήρανσης

Σπερματικά κύτταρα μεταφέρουν και φαρμακευτικές ουσίες
June 10, 2015
Οι συνέπειες του καπνίσματος κατά την εγκυμοσύνη
June 10, 2015
Show all

Επιστήμονες… αντιστρέφουν τη διαδικασία της αντιγήρανσης

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η αιτία της γήρανσης στα θηλαστικά μπορεί να αντιστραφεί.

Η ουσία αυτής της ανακάλυψης έχει να κάνει με τον τρόπο μοριακής επικοινωνίας μέσα στα κύτταρα μεταξύ του μορίου και του μιτοχονδρίου. Η αποκοπή , το σταμάτημα αυτής της επικοινωνίας σχετίζεται όπως φαίνεται απόλυτα με τη διαδικασία της γήρανσης.

Διαχειριζόμενοι ένα μόριο που παράγεται με φυσικό τρόπο από το ανθρώπινο σώμα, οι επιστήμονες αποθήκευσαν και μετέφεραν όλο το κυτταρικό σύστημα επικοινωνίας σε ένα μεγαλύτερο ηλικιακά ποντίκι . Στους ιστούς του γηρασμένου ποντικιού αναπτύχθηκαν βιολογικά χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά που συναντά κανείς σε νεαρά ποντίκια.
«Ανακαλύψαμε ότι διαδικασία της γήρανσης μοιάζει με τη σχέση ανάμεσα στα παντρεμένα ζευγάρια. Όταν είναι νέοι δύο άνθρωποι επικοινωνούν μια χαρά μεταξύ τους , αλλά η συμβίωση πολλάν ετών δημιουργεί ρωγμές στην επικοινωνία» λέει ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ David Sinclair ,ο οποίος είναι και ο βασικός συγγραφέας της έρευνας . Ο Sinclair συμπληρώνει: «Όπως ακριβώς στα ζευγάρια πολλά προβλήματα λύνονται με την αποκατάσταση της επικοινωνίας , έτσι συμβαίνει και στη διαδικασία της γήρανσης. Η αποκατάσταση της επικοινωνίας , την αναστρέφει» .

Διακοπή επικοινωνίας

Τα μιτοχόνδρια είναι το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκρικής ενέργειας των κυττάρων. Είναι αυτά που παράγουν τη χημική ενέργεια για να πραγματοποηθούν όλες οι βασικές βιολογικές λειτουργίες. Αυτά τα αυτόνομα οργανίδια που ζουν μέσα στα κύτταρά μας και έχουν τα δικά τους μικρά γονίδια έχουν από καιρό υποδειχθεί από τους επιστήμονες ως «βιολογικά κλειδιά» της διαδικασίας της γήρανσης.
Με την πάροδο του χρόνου όμως γίνονται όλο και πιο δυσλειτουργικά και έτσι εμφανίζονται πολλές σχετιζόμενες με τη γήρανση καταστάσεις όπως το Αλτσχάιμερ (Alzheimer) και ο διαβήτης.
O Sinclair και η ομάδα του άρχισαν να μελετούν τις βασικές αρχές της γήρανσης, της σταδιακής πτώσης σε συνάρτηση με το χρόνο και εστίασαν αρχικά σε μια ομάδα γονιδίων που ονομάζονται σιρτουίνες .Προηγούμενες μελέτες έδειχναν ότι ένα από τα γονίδια αυτής της ομάδας, το SIRT1 ενεργοποιούνταν μέσα από τις ενώσεις ρεσβερατόλης που βρίσκεται στα σταφύλια, το κόκκινο κρασί και συγκεκριμένα είδη αμυγδάλων.

Το μυστικό της χημικής ουσίας ΝΑD

Η ομάδα του Sinclair ξεκίνησε τη μελέτη ποντικιών, από τα οποία είχε αφαιρεθεί το γονίδιο SIRT1 . Το παράξενο ήταν ότι παρόλα αυτά οι μιτοχονδρικές πρωτεϊνες του κυτταρικού τους πυρήνα έδειχναν πως δεν…γερνούσε.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν μια περίπλοκη αλυσσίδα γεγονότων που τούς οδήγησε στη χημική ουσία NAD ,αυτή που ρυθμίζει τις δραστηριότητες και τις σχέσεις ανάμεσα στον πυρήνα του γονιδιώματος και στο μιτοχόνδριο . Τα κύτταρα παραμένουν υγιή όσο αυτός ο συνδυασμός μεταξύ των γονιδίων συνεχίζεται. Ο ρόλος του γονιδίου SIRT1 είναι αυτός του «φρουρού» που παρεμβαίνει για ν απομακρύνει ότι το ενοχλητικό μόριο HIF-1 έτσι ώστε να μην παρεμβάλλεται στην επικοινωνία.
Καθώς γερνάμε τα επίπεδα της αρχικής χημικής ουσίας NAD μειώνονται και το γονίδιο SIRT1 χάνει την ικανότητα του να κρατά μακριά το μόριο HIF-1. Η ομαλή επικοινωνία μεταξύ του γονιδιώματος διακόπτεται και η γήρανση ξεκινά.

Καθώς λοιπόν διακόπτεται η επικοινωνία , μειώνεται αισθητά και η μιτοχονδριακή λειτουργία . Τα σημάδια του γήρατος στον ανθρώπινο οργανισμό είναι πλέον ορατά. Το πολύ ενδιαφέρον σ αυτή την περίπτωση είναι ότι μπορεί να χορηγηθεί μια ένωση όπου τα ενδογενή κύτταρα του οργανισμού μπορούν να μεταμορφωθούν στη χημική ουσία NAD , η οποία με τη σειρά της υποκαθιστά τη χαμένη ισορροπία του γονιδιώματος και της μιτοχονδριακής λειτουργίας.

Σύνδεση με καρκίνο

Εξετάζοντας χρόνο το χρόνο τους μύες των ποντικιών, στα οποία χορηγήθηκε η χημική ένωση NAD για μία εβδομάδα, οι ερευνητές βρήκαν ενδείξεις αντίστασης στην ινσουλίνη , στις φλεγμονές και στην απώλεια μυικής μάζας. Σε ότι αφορά και στους τρεις αυτούς δείκτες , οι ιστοί των πειραματόζωων που εξετάστηκαν αντικατόπτριζαν την εικόνα ποντικιών 6 μηνών. Χορηγώντας τη χημική ένωση NAD, οι ερευνητές πέτυχαν να αναστρέψουν τη διαδικασία γήρανσης. Σε χρόνια ανθρώπινης ζωής ένας 60άρης θα μπορούσε να έχει τον οργανισμό ενός 20άρη.

Το HIF-1 ενεργοποιείται όταν ο οργανισμός στερείται οξυγόνου.  Σε αντίθετη περίπτωση, παραμένει σιωπηλός. Ο ρόλος του συγκεκριμένου μορίου στην εμφάνιση του καρκίνου είναι γνωστός.
“Είναι βασικό να βρούμε ένα μόριο που ενεργοποιείται σε πολλούς τύπους καρκίνου αλλά και στη διαδικασία της γήρανσης Αρχίζουμε μάλιστα να διαπιστώνουμε ότι η φυσιολογία του καρκίνου όπως και της γήρανσης έχουν πολλά κοινά στοιχεία, γεγονός που πιθανόν εξηγεί γιατί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται με την ηλικία», εξηγεί ο David Sinclair

ΠΗΓΗ:Cause of Aging: