Αιματολογικές εξετάσεις
June 8, 2015
Αναπτύσσεται σωστά γιατρέ;
June 8, 2015
Show all

Ερωτογενείς ζώνες

Ο άνθρωπος διεγείρεται σεξουαλικά από διάφορες πηγές˙ η πιο συχνή είναι ο ερεθισμός διάφορων επιφανειών του δέρματος. Οι νευρικές απολήξεις που ανταποκρίνονται στο άγγιγμα διανέμονται άνισα στο σώμα και γι’ αυτό το λόγο ορισμένες περιοχές είναι πιο ευαίσθητες από άλλες. Οι περιοχές που ανταποκρίνονται περισσότερο στον απτικό ερεθισμό είναι γνωστές ως ερωτογενείς ζώνες. Αυτές διακρίνονται σε πρωτογενείς και δευτερογενείς.

Πρωτογενείς είναι οι ζώνες που περιέχουν μεγάλη συγκέντρωση νευρικών απολήξεων και περιλαμβάνουν τα γεννητικά όργανα, τα οπίσθια, ο πρωκτός, το περίνεο, τα στήθη (ιδιαίτερα οι θηλές), το εσωτερικό των μωρών, οι μασχάλες, ο αφαλός, ο λαιμός, τα αυτιά (ιδιαίτερα οι λοβοί) και το στόμα (τα χείλη, η γλώσσα και ολόκληρη η στοματική κοιλότητα). Ωστόσο, απλώς και μόνο επειδή μια περιοχή είναι ερωτογενής ζώνη αυτό δε σημαίνει ότι ο ερεθισμός της θα προκαλέσει σεξουαλική διέγερση στο σύντροφο. Αυτό που είναι ερεθιστικό για ένα άτομο μπορεί να είναι αδιάφορο –ή ακόμα και ενοχλητικό- για κάποιο άλλο.

Οι δευτερογενείς ερωτογενείς ζώνες περιλαμβάνουν όλο το υπόλοιπο σώμα και είναι οι περιοχές που έχουν αποκτήσει ερωτική σημασία επειδή ερεθίζονται στα πλαίσια της ερωτικής πράξης. Για παράδειγμα, αν μία γυναίκα χαϊδεύει την πλάτη του συντρόφου της κάθε φορά που κάνουν σεξ, αυτή η περιοχή μπορεί να μετατραπεί σε ερωτογενή ζώνη.

Συνεργαζόμενος Ιατρός του EY Club
Τάνια Μπαταλαμά – Σεξολόγος