Η γυμναστική εξουδετερώνει τις αρνητικές συνέπειες του καθισιού

Το LSD κάνει τον εγκέφαλο των ενηλίκων να μοιάζει με μωρού
April 13, 2016
Ένα SMS για τους μαθητές που επωφελούνται από το πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ
April 15, 2016
Show all

Η γυμναστική εξουδετερώνει τις αρνητικές συνέπειες του καθισιού

Η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να εξισορροπήσει τις βλαβερές επιπτώσεις που έχει η καθιστική ζωή στην υγεία μας, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο BMC Public Health, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Λανκαστερ ανέλυσε στοιχεία από εθνική αγγλική μελέτη του 2008 και κατηγοριοποίησαν τους ανθρώπους ανάλογα με το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας και του χρόνου που περνούσαν καθήμενοι.

Οι ενήλικοι που κάθονταν πολύ και δεν γυμνάζονταν καθόλου είχαν υψηλή συχνότητα παραγόντων κινδύνου για καρδιακή νόσο και διαβήτη, συγκριτικά με εκείνους που επίσης κάθονταν πολλές ώρες αλλά επίσης αθλούνταν τακτικά.

Επίσης, τα άτομα που κάθονταν πολλές ώρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλότερα επίπεδα HDL («καλής») χοληστερόλης, ακόμα και αν δεν γυμνάζονταν τακτικά.

«Η μελέτη είναι σημαντική διότι αποδεικνύει για ακόμα μια φορά τη σημασία της σωματικής δράσης και της γυμναστικής. Δείχνει ότι τα άτομα που κάθονταν πολλές ώρες, είτε λόγω δουλειάς ή τρόπου ζωής, μπορούσαν να εξισορροπήσουν τις αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία τους γυμναζόμενοι τακτικά» εξηγεί ο Δρ Κισχαν Μπακρανια, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Και ο Δρ Τόμας Γέιτς, επικεφαλής των ερευνητών προσθέτει ότι «η μελέτη δίνει έμφαση στην σημασία της σωματικής άσκησης για την διατήρηση της καλής μας υγείας». ]

Πηγή: in.gr