Η δυσμηνόρροια (έντονος πόνος στην περίοδο) και πως αντιμετωπίζεται

Μ.Ο.Φ.Σ. – Κάρτα Υγείας EYCLUB
June 10, 2015
Κοινωνικού Παντοπωλείου Μ.Α.Ζ.Ι. με τη στήριξη του ΕΥ CLUB
June 10, 2015
Show all

Η δυσμηνόρροια (έντονος πόνος στην περίοδο) και πως αντιμετωπίζεται

Τί είναι η δυσμηνόρροια;

Δυσμηνόρροια ονομάζεται ο έντονος πόνος, που μοιάζει με κράμπα, στην περιοχή της κοιλιάς κατά την έμμηνο ρύση. Συχνά συνοδεύεται από πόνο στη μέση, πονοκέφαλο, ζαλάδα, έμετο, διάρροια και άλλα συμπτώματα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται λίγο πριν ή ταυτόχρονα με την περίοδο και διαρκούν 2 ως 3 ημέρες.

Ένα πολύ υψηλό ποσοστό γυναικών (που φτάνει το 72%) νιώθουν δυσφορία κατά την έμμηνο ρύση. Ένα μικρότερο αλλά σημαντικό ποσοστό γυναικών, που εμφανίζουν δυσμηνόρροια, βιώνουν το πρόβλημα σε τέτοιο βαθμό, ώστε να επηρεάζεται η προσωπική και επαγγελματική ζωή τους. Η δυσμηνόρροια είναι λιγότερο συχνή και λιγότερο σοβαρή σε γυναίκες που έχουν τεκνοποιήσει.

Διάγνωση
Η αξιολόγηση των συμπτωμάτων για τη διάγνωση της δυσμηνόρροιας στηρίζεται κυρίως στη λήψη του ιστορικού της γυναίκας (ώστε να αποκλειστούν άλλοι παράγοντες γυναικολογικοί ή μη, όπως ουρολογικοί ή γαστρεντερικοί) και στην κλινική εξέταση. Για να τεθεί διάγνωση δυσμηνόρροιας, θα πρέπει η εμφάνιση ή η όξυνση των συμπτωμάτων να συμπίπτει με την έμμηνο ρύση.

Πώς αντιμετωπίζεται;
Για τη φαρμακευτική αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας χορηγούνται: α) μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (Μ.Σ.Α.Φ.) και β) αντισυλληπτικά χάπια. Τα πρώτα βοηθούν στη βελτίωση των συμπτωμάτων μέσω της μείωσης παραγωγής της ορμόνης της προσταγλανδίνης. Τα δεύτερα προκαλούν ατροφία του ενδομητρίου, όπου κυρίως παράγεται η προσταγλανδίνη, ενώ, επίσης, μειώνουν και την ποσότητα και διάρκεια της αιμορραγίας κατά την περίοδο.

Υπάρχει επίσης μία νέα γενιά αναλγητικών χαπιών, οι αναστολείς της COX-2 , που, ενώ αρχικά αναπτύχθηκαν για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, έχουν φανεί αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας.

Αν η γυναίκα δεν ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να αναζητηθεί η παθολογική αιτία των συμπτωμάτων με υπερηχογράφημα, μαγνητική τομογραφία και, σπανιότερα, λαπαροσκόπηση.

Αν διαγνωσθεί κάποια γυναικολογική πάθηση που προκαλεί τη δυσμηνόρροια, όπως ινομυώματα, ενδομητρίωση, αδενομύωση κλπ., τότε μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Συμβουλές για ανακούφιση από τα συμπτώματα:
Για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας συνιστώνται: επαρκής ξεκούραση και ύπνος, μασάζ, η τοποθέτηση ζεστής θερμοφόρας ή άλλου επιθέματος στην κάτω κοιλιακή χώρα ή εναλλακτικά το ζεστό μπάνιο, αφού η θερμότητα καταπραΰνει τον πόνο. Γενικότερα, συνιστάται η συστηματική άσκηση, ο περιορισμός της κατανάλωσης καφέ, αλατιού και ζάχαρης, διατροφή πλούσια σε κάλιο (μπανάνες, καρότα κλπ.), διακοπή του καπνίσματος και περιορισμός του στρες.

Δρ. Χριστίνα Π. Βάντζου
Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος
maieytiras-gynaikologos.blogspot.gr