Πως η διατροφή επηρεάζει το χαμόγελό μας
July 8, 2015
Γνωριμία με την οστεοπόρωση
July 9, 2015
Show all

Καλοκαιρινές Αλλεργίες

Το καλοκαίρι είναι η εποχή των διακοπών αλλά υπάρχουν κάποια είδη αλλεργίας που μπορεί να εμφανιστούν.

Συχνή αλλεργία του καλοκαιριού, είναι η κνίδωση και η κνίδωση εκ ψύχους. Πρόκειται για μια ομάδα αλλεργικών καταστάσεων με δερματικά εξανθήματα. Το 15% με 25% του πληθυσμού θα εμφανίσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του κνίδωση. Πρόκειται για μικρά φουσκώματα του δέρματος ( πομφοί), μεγέθους λίγων εκατοστών αλλά μπορεί να ενώνονται και μεταξύ τους δημιουργώντας μεγάλες πλάκες. Οι πομφοί μπορεί να συνοδεύονται από κνησμό δηλαδή φαγούρα και έχουν προσωρινή διάρκεια, συνήθως λιγότερο από 24 ώρες. Υπάρχει όμως η πιθανότητα, κάποιες από τις βλάβες να “σβήνουν “ αλλά να εμφανίζονται καινούριες σε διαφορετικά σημεία του δέρματος εντός του 24ώρου.Η κνίδωση μπορεί να εμφανιστεί χωρίς σαφές αίτιο αλλά συχνά παρουσιάζεται μετά από τσίμπημα εντόμου ή ακόμη και μετά από το θαλάσσιο μπάνιο οπότε σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για κνίδωση εκ ψύχους.

Στην κνίδωση εκ ψύχους οι πομφοί εμφανίζονται όταν είμαστε στην θάλασσα ή όταν θα βγούμε από αυτή. Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει πως πρόκειται για αλλεργία μετά από τσίμπημα από τσούχτρα ή αλλεργία στα φύκια. Η πραγματικότητα όμως είναι πως το αίτιο είναι η μεταβολή της θερμοκρασίας του σώματος. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα μας, που έχει θερμοκρασία 37ΟC, όταν εισέρχεται στη θάλασσα όπου η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη, χάνει θερμότητα και μειώνεται η θερμοκρασία του. Όταν βγαίνουμε από τη θάλασσα το σώμα επαναθερμαίνεται και τότε το δέρμα αντιδρά εμφανίζοντας αυτό το εξάνθημα. Αν συμβεί ενώ κάνουμε μπάνιο τότε θα πρέπει να βγούμε από τη θάλασσα, να σκουπιστούμε, να λάβουμε αντιϊσταμινικό και να απευθυνθούμε στην πλησιέστερη μονάδα Υγείας για το ενδεχόμενο αναφυλαξίας. Οι λόγοι που μπορεί να αποκτήσει κάποιο άτομο αυτό τον ανεπιθύμητο “σύντροφο” στις διακοπές περικλείει κληρονομικούς παράγοντες, λοιμώξεις μέχρι και κάποια φάρμακα που μπορεί να λαμβάνει ένα άτομο εκείνη την περίοδο. Η λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού και με τις κατάλληλες εργαστηριακές εξετάσεις υπάρχει η δυνατότητα να βρεθεί το αίτιο που το προκάλεσε. Μεγάλη διαγνωστική αξία έχει το Τεστ Πάγου. Πρόκειται ουσιαστικά για την τοποθέτηση παγωμένων μικρών κυλίνδρων (σαν παγάκια) στο αντιβράχιο για λίγα λεπτά προκειμένου να γίνει προσομοίωση της μεταβολής της θερμοκρασίας στα συγκεκριμένα σημεία του σώματος.Η εμφάνιση πομφού (εξανθήματος) στα σημεία αυτά, είναι παθογνωμονική και ανάλογη του χρόνου που έμεινε τοποθετημένο το παγάκι στο χέρι του ασθενούς. Σε πολύ ευαίσθητα άτομα, παρόμοια κατάσταση μπορεί να δημιουργηθεί, κρατώντας ακόμη και ένα παγωμένο αναψυκτικό και φυσικά την περίοδο του Χειμώνα με το κρύο. Σε πολύ ευαίσθητους ασθενείς έχει παρατηρηθεί έως και αναφυλακτική αντίδραση και γιααυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Στις περισσότερες περιπτώσεις η προ-θεραπεία με αντιϊσταμινικά και η βαθμιαία είσοδος στο νερό (όχι βουτιές) είναι λύσεις που επιτρέπουν με ασφάλεια το θαλάσσιο μπάνιο.

Το Καλοκαίρι συνήθως κυκλοφορούμε με πιο ανοιχτόχρωμα ρούχα που έλκουν τα έντομα και υπάρχει η πιθανότητα να μας τσιμπήσει μια μέλισσα ή σφήκα. Το αποτέλεσμα είναι να εμφανίσουμε σε εκείνο το σημείο, αίσθημα πόνου ή καψίματος ενώ το δέρμα μπορεί να πρηστεί τοπικά. Μερικές φορές όμως υπάρχει η πιθανότητα το άτομο να είναι αλλεργικό και να εμφανίσει μέχρι και αναφυλακτικό shock το οποίο παρουσιάζεται με εξανθήματα, δύσπνοια, βήχα και απώλεια των αισθήσεων, μετά από το τσίμπημα.Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται άμεση αντιμετώπιση σε μονάδα υγείας και ακολούθως διερεύνηση με αλλεργικά τεστ ώστε να διαγνωσθεί το είδος του δηλητηρίου στο οποίο είναι κάποιος αλλεργικός ώστε μετά να ακολουθήσει ανοσοθεραπεία. Με την ανοσοθεραπεία, χορηγούμε σταδιακά αυξανόμενη ποσότητα από την ουσία στην οποία είναι ένα άτομο αλλεργικό και τελικά επιτυγχάνουμε την απευαισθητοποίηση του, δηλαδή να μην είναι πλέον ευαίσθητος και αλλεργικός σε αυτή την ουσία.

Συνεργαζόμενος Ιατρός του EY Club 
Γεώργιος Π. Λούρμπας, Ειδικός Αλλεργιολόγος