Καρκίνος του μαστού και γυναικεία σεξουαλικότητα

Γνωριμία με την οστεοπόρωση
June 10, 2015
Οστεοπόρωση
June 10, 2015
Show all

Καρκίνος του μαστού και γυναικεία σεξουαλικότητα

Όταν μια γυναίκα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, υπάρχουν διαθέσιμες αρκετές μορφές θεραπείας, και συνεχώς αναπτύσσονται νέες. Κάποιες από αυτές είναι η ακτινοθεραπεία, η χημειοθεραπεία, η ορμονοθεραπεία, η ογκεκτομή (χειρουργική αφαίρεση του όγκου και μικρά τμήματα του περιβάλλοντος ιστού μόνο) και η μαστεκτομή (χειρουργική αφαίρεση όλου ή τμήματος του στήθους). Αν ο καρκίνος είναι μικρός, σε ένα μόνο μέρος και σε πρώιμο στάδιο, η ογκεκτομή με χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία μπορούν να προσφέρουν το ίδιο καλές πιθανότητες θεραπείας με τη μαστεκτομή. Τα ποσοστά επιβίωσης διαρκώς αυξάνονται.

Ο καρκίνος του μαστού και οι θεραπείες του μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη σεξουαλικότητα μιας γυναίκας. Οι έρευνες καταδεικνύουν ότι περίπου το 50% των γυναικών με καρκίνο του μαστού βιώνουν σεξουαλικά προβλήματα που απορρέουν από τις βιολογικές συνέπειες της χημειοθεραπείας, της ακτινοθεραπείας και της ορμονοθεραπείας. Η απώλεια του ενός ή και των δύο μαστών είναι συνήθως σημαντική για τις γυναίκες. Το στήθος συμβολίζει πολλές πλευρές της θηλυκότητας και μπορεί να είναι σημαντικό κομμάτι της αυτό-εικόνας. Ο ερεθισμός του στήθους μιας γυναίκας κατά την ερωτική πράξη (π.χ. με μασάζ ή ρούφηγμα) και ο ερεθισμός που λαμβάνει ο σύντροφός της κάνοντας αυτά τα πράγματα ή απλώς και μόνο κοιτώντας το στήθος της είναι συχνά σημαντικό συστατικό της σεξουαλικής διέγερσης και για τη γυναίκα και για το σύντροφό της. Επομένως, η χειρουργική αφαίρεση του ενός ή και των δύο μαστών μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις σεξουαλικής προσαρμογής για το ζευγάρι.

Η χειρουργική ανάπλαση του στήθους μπορεί να ενισχύσει τη συναισθηματική και σεξουαλική προσαρμογή μιας γυναίκας μετά από μία μαστεκτομή. Σε πολλές περιπτώσεις ένα νέο στήθος μπορεί να κατασκευαστεί με σακίδια σιλικόνης που περιέχουν τζελ σιλικόνης ή αλατούχο νερό που τοποθετούνται κάτω από το δέρμα και τους μύες του στήθους.

Η συμμετοχή των γυναικών με καρκίνο του στήθους σε ομάδες ατόμων με παρόμοιες εμπειρίες μπορεί να προσφέρει συναισθηματική στήριξη και ενθάρρυνση. Επίσης προσφέρει θετικά μοντέλα γυναικών που έχουν προσαρμοστεί με επιτυχία στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Στην πραγματικότητα, αυξανόμενα ερευνητικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι πολλές γυναίκες που έχουν επιζήσει από τον καρκίνο του μαστού, όπως πολλοί επιζήσαντες άλλων καρκίνων, αναφέρουν θετικές αλλαγές στις προσωπικές τους σχέσεις, στην εκτίμηση για τη ζωή και στις προτεραιότητές τους.

Συνεργαζόμενος Ιατρός του EY Club
Τάνια Μπαταλαμά – Σεξολόγος