Κατάθλιψη. Η μάστιγα της εποχής

Επιδρομή στο ψυγείο
June 8, 2015
Tο καλύτερο φάρμακο για τον πόνο!
June 8, 2015
Show all

Κατάθλιψη. Η μάστιγα της εποχής

Η κατάθλιψη είναι η μάστιγα της εποχής μας και ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους. Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη δεν αναζητούν βοήθεια. Ακόμα και εκείνοι οι οποίοι υποφέρουν από βαριάς μορφής κατάθλιψη, δεν καταφεύγουν στους ειδικούς, ενώ μπορούν να την αντιμετωπίσουν. Χάρη στις έρευνες χρόνων, υπάρχουν ψυχοκοινωνικές θεραπείες (γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία κτλ) οι οποίες διευκολύνουν την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που προκαλούνται από την κατάθλιψη. Δυστυχώς, όμως, οι περισσότεροι δεν αναγνωρίζουν την κατάθλιψη ως θεραπεύσιμη διαταραχή.

Τι είναι, όμως, η καταθλιπτική διαταραχή? Η καταθλιπτική διαταραχή είναι μία ασθένεια που επηρεάζει το σώμα, το μυαλό και τις σκέψεις. Επηρεάζει τον τρόπο που ένας άνθρωπος τρώει, κοιμάται, ενώ επίσης επηρεάζει, και πολλές φορές αλλάζει και τον τρόπο αντίληψης. Είναι σημαντικό να μην συγχέουμε την κατάθλιψη με μία απλή κακή διάθεση. Οι άνθρωποι με συμπτώματα κατάθλιψης δεν μπορούν να θεραπευτούν αμέσως, ακόμα και αν το θέλουν. Η κατάλληλη θεραπεία μπορεί όμως να βοηθήσει.

Οι περισσότερες καταθλιπτικές διαταραχές εκδηλώνονται ως ένας συνδυασμός διαφόρων συμπτωμάτων που επηρεάζουν την ικανότητα του ατόμου να εργάζεται, να διαβάζει, να τρώει, να κοιμάται και να νιώθει ευχαρίστηση από διάφορες ενέργειες.

1.Μόνιμη θλίψη και άγχος
2.Αισθήματα ανικανότητας και απαισιοδοξίας
3.Αισθήματα ενοχής
4.Έλλειψη ενδιαφέροντος και ευχαρίστησης μέσω ασχολιών και hobbies που κάποτε απολάμβαναν
5.Δυσκολία στη λήψη αποφάσεων
6.Αϋπνία
7.Αύξηση ή έλλειψη όρεξης για φαγητό
8.Σκέψεις αυτοκτονίας
9.Αύξηση οξυθυμίας

Τα καταθλιπτικά άτομα μπορεί να μην εμφανίζουν όλα τα παρακάτω συμπτώματα. Κάποιοι υποφέρουν από έναν αριθμό εξ αυτών, ενώ κάποιοι άλλοι από μικρότερο. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων διαφέρει από άτομο σε άτομο και επηρεάζει καθέναν διαφορετικά.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη δεν αναζητούν βοήθεια. Αν πιστεύετε ότι ένας κοντινός άνθρωπος εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης είναι σημαντικό να τον ωθήσετε ώστε να ζητήσει βοήθεια.