Κατάθλιψη, η σύγχρονη μάστιγα.

Διυλίζοντας τον κώνωπα…
July 3, 2015
Παιδιά και ίντερνετ, πότε η χρήση του είναι «ακατάλληλη»;
July 3, 2015
Show all

Κατάθλιψη, η σύγχρονη μάστιγα.

Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που «βασανίζει» όλο και περισσότερους ανθρώπους στην εποχή μας. Στην καθημερινότητά μας όλο και πιο πολύ ακούμε για συγγενείς, φίλους και γνωστούς μας που υποφέρουν από την κατάθλιψη σε τέτοιο βαθμό που καταλήγουν να αναζητήσουν τη βοήθεια φαρμακευτικής αγωγής ή της ψυχοθεραπείας.
Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται πώς θα καταλάβουν ότι έχουν κατάθλιψη. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι τα εξής. Το άτομο μπορεί να έχει σχεδόν καθημερινά άσχημη διάθεση η οποία να του προκαλεί ενόχληση. Υπάρχει ελάττωση του ενδιαφέροντος στις περισσότερες δραστηριότητες της ημέρας και επικρατεί ένα αίσθημα έλλειψης ευχαρίστησης ακόμη και για ασχολίες και χόμπι οι οποίες στο παρελθόν ήταν ευχάριστες, π.χ. μια γυναίκα να χάσει την επιθυμία να βγαίνει και να συζητάει με τις φίλες της ή ένας άνδρας να σταματήσει να κάνει τα σπορ που του άρεσαν. Ακόμη το άτομο μπορεί να χάσει το ενδιαφέρον του για τη σεξουαλική του ζωή. Επίσης, μπορεί να αμελεί την εξωτερική του εμφάνιση, για παράδειγμα μια γυναίκα μπορεί να αδιαφορεί για το όμορφο ντύσιμο και να πάρει πολλά κιλά. Παράλληλα, μπορεί να υπάρχει αϋπνία ή υπερυπνία και σημαντική αύξηση ή ελάττωση του σωματικού βάρους. Επιπρόσθετα, το άτομο μπορεί να αισθάνεται ότι έχει κόπωση, έλλειψη ενεργητικότητας καθώς και μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και μνήμης. Μπορεί ακόμη να υπάρχουν άσχημες ιδέες, σκέψεις για τον εαυτό ότι «δεν είμαι σημαντικός σαν άνθρωπος…δεν αξίζω…»

Ποια είναι τα συμπτώματα που έχει ένα άτομο με κατάθλιψη

  • Άσχημη διάθεση σε καθημερινή βάση
  • Έλλειψη ενδιαφέροντος και ευχαρίστησης (ανηδονία)
  • Απώλεια ενεργητικότητας, εύκολη κόπωση
  • Δυσκολία στη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη σκέψη
  • Διαταραχές του ύπνου και της διατροφής
  • Σεξουαλικές δυσλειτουργίες
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • Άσχημες σκέψεις για τον εαυτό του, σκέψεις θανάτου

Οι συνέπειες της κατάθλιψης μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς στη ζωή του ανθρώπου. Πράγματι, το άτομο με κατάθλιψη αισθάνεται μονίμως κακοδιάθετο, αδυνατεί να εργαστεί και να αποδώσει. Η κοινωνική του ζωή πλήττεται σημαντικά και απομονώνεται από συγγενείς και φίλους. Επιπλέον, η ίδια η αυτοεκτίμηση πλήττεται αρνητικά αφού το άτομο αισθάνεται αναποτελεσματικό. Η καθημερινότητα φαίνεται να είναι μια συνεχής επανάληψη που μοιάζει να μην έχει κανένα νόημα και το άτομο τη ζει σα διεκπεραίωση.
Ένα σημαντικό ζήτημα είναι το πώς μπορούν οι συγγενείς και οι φίλοι να βοηθήσουν ένα άτομο που φαίνεται να βρίσκεται σε κατάθλιψη. Η οικογένεια και οι φίλοι μπορούν να του αφιερώνουν περισσότερες ώρες σαν παρέα, να το ενισχύουν να επικοινωνεί και να βγαίνει πιο πολύ έξω από το σπίτι. Μπορούν να του μιλήσουν για πιο παλιά που δεν είχε κατάθλιψη και πόσο καλύτερα περνούσαν μαζί του και πόσο διαφορετικό φαινόταν στη συναναστροφή και στη διασκέδαση. Μπορούν να του τονίζουν τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα του που τώρα όμως έχουν «καλυφτεί» από την κατάθλιψη. Επίσης μπορεί κάποιο συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο να πάρει πρωτοβουλία και να το συνοδεύσει σε μια επίσκεψη σε ψυχολόγο να μιλήσει για τα προβλήματά του.
Όσον αφορά τα ίδια τα άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη, πολλοί αναρωτιούνται πώς θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το πρόβλημα αυτό. Διστάζουν να πάρουν την απόφαση να μιλήσουν σε έναν ειδικό και παράλληλα πολλοί έχουν την αντίληψη ότι δύσκολα μπορούν να θεραπευτούν. Η παραπάνω αντιμετώπιση αποτελεί σίγουρα μια λανθασμένη «στρατηγική» που ενισχύει τις αντιστάσεις για τη θεραπεία. Είναι σημαντικό το άτομο, όσο βαθιά και να βρίσκεται στο πρόβλημα της κατάθλιψης, να ψάξει να βρει ένα κίνητρο που θα καταφέρει να το «ενεργοποιήσει». Το κίνητρο στον καθένα είναι διαφορετικό, όπως για παράδειγμα η «σωτηρία» μιας ερωτικής σχέσης, η αποκατάσταση φιλικών ή συγγενικών σχέσεων ή ο ίδιος μας ο εαυτός. Είναι σημαντικό λοιπόν το άτομο να δραστηριοποιηθεί και να «πιαστεί» από ό,τι το ίδιο θεωρεί πως μπορεί να αποτελέσει το ξεκίνημα μια νέας πορείας. Η αναζήτηση βοήθειας σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας είναι ιδιαίτερα σημαντική και αποτελεί το πρώτο βήμα στη θεραπεία της κατάθλιψης.

Συνεργαζόμενος Ιατρός του EY Club 
Θεοδωρόπουλος Αργύρης – Ψυχολόγος MSc,Ψυχοθεραπευτής