ΝΑΝΟΙΑΤΡΙΚΗ: ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

Παιδοδοντία και πρόληψη
June 10, 2015
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ HIV-AIDS
June 10, 2015
Show all

ΝΑΝΟΙΑΤΡΙΚΗ: ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

NANOCARDIO ευρωπαϊκό πρόγραμμα με συντονίστρια την Ελλάδα

Το “nanocardio” είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα με συντονίστρια την Ελλάδα που στοχεύει στη δημιουργία βιοαποικοδομήσιμων μολυμερικών υλικών που έχουν μέγεθος γύρω στα 100 νανόμετρα και στοχεύουν την αθηρωματική πλάκα. Παράλληλα αυτά τα νανοϋλικά μπορούν να απελευθερώσουν φαρμακευτικές ουσίες ώστε να μειώσουν το μέγεθός της. Εκτός από την απευθείας χορήγηση, την ενδοφλέβια δηλαδή χορήγηση των νανοσωματιδίων , τα νανουλικά αυτά μπορούν να τοποθετηθούν και πάνω στα stenths ,τα οποία τα εφαρμόζονται στην κλινική πράξη , ώστε να επιτυγχάνεται απελευθέρωση φαρμάκου, στην περιοχή της βλάβης
Το NANOCARDIO στο οποίο συμμετέχει και το Ερευνητικό Ινστιτούτο του Μιλάνο (Ifom) είναι το μοναδικό αυτού του είδους πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο απώτερος –αν και θεωρητικός προς το παρόν στόχος- είναι να καταργηθεί η επεμβατική μέθοδος των stenths.

Όπως εξηγεί η Βαρβάρα Καραγκιοζάκη, η ερευνήτρια που έχει τον συντονισμό του “έχουν συνδεθεί τα νανοσωματίδια έχει γίνει βελτιστοποίηση των ιδιοτήτων τους , γίνονται παράλληλα μελέτες κινητικής απελευθέρωσης φαρμάκων , έχουν τοποθετηθεί πάνω σε νανοϋλικά τα οποία θα επικαλύπτουν την επιφάνεια του stenth”.

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΙΣΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Στο μεταξύ στο 2ο χρόνο βρίσκεται το πρόγραμμα ΝΑΝΟΑΡΘΡΟΧΟΝΔΡΟΣ που τελικό στόχο έχει η δημιουργία βιολειτουργικών ικριωμάτων. Τα βιολειτουργικά ικριώματα χρησιμοποιούνται στην Αναγεννητική Ιατρική για την ανάπλαση δέρματος. Συγκεκριμένα το ΝΑΝΟΑΡΘΡΟΧΟΝΔΡΟΣ δημιουργεί βιολειτουργικά ικριώματα χρησιμοποιώντας νανοϋλικά σε συνδυασμό με βλαστικά κύτταρα γι ατην αναγέννηση χόνδρων. Τώρα τα εμφυτεύματα αυτά βρίσκονται σε φάση ελέγχου σε ζώα. Πρέπει να περάσουν από 3-5 χρόνια κλινικών μελετών για να μπορέσουν να κυκλοφορήσουν στο εμπόριο.

ΝΑΝΟΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΤΟ ΔΙΑΒΗΤΗ

Πριν από τρία χρόνια ξεκίνησε η έρευνα στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Fondazione IRCCS Ινστιτούτο Νευρολογίας Carlo Besta του Μιλάνο με σκοπό τη δημιουργία νανοσωματιδίων και νανουλικών για τη θεραπεία ασθενειών.

Πρώτος στόχος των ερευνητών του Εργαστηρίου είναι η δημιουργία νανοσωματιδίου που θα περάσει τον φραγμό του εγκεφάλου και θα εισχωρήσει σε πρώιμες βλάβες του εγκεφάλου , όπως για παράδειγμα οι νευροεκφυλιστικές νόσοι.

Ένα άλλο πρόγραμμα στο οποίο εργάζονται οι ερευνητές από το Εργαστήριο του Μιλάνο αφορά τη δημιουργία συστημάτων μεταφοράς νησίδων παγκρεατικού ιστού για τη θεραπεία του Διαβήτη Τύπου Ι.

Δεκαπέντε νανόμετρα νανοσωματίδια χρυσού , τα οποία είναι επικαλυμένα από βιομόρια, που έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Η επικάλυψη αυτή επιτρέπει στις πλάκες πρωτεινών που δημιουργούνται όταν υπάρχει βλάβη στον εγκέφαλο , να αποσπώνται, να διαλύονται” εξηγεί η ερευνήτρια Silke Krol .

Οι επκαλύψεις αυτές βοηθούν τα νανοσωματίδια να περάσουν το φραγμό του εγκεφάλου και να τα απελευθερώσουν μέσα σε συγκεκριμένο σημείο του εγκεφάλου. Έτσι τα νανοσωματίδια στα στοχευμένα σημεία που απελευθερώνονται δεν είναι τοξικά για τον οργανισμό. Ήδη γίνονται μελέτες σε πειραματόζωα και παρατηρήθηκε ότι μπορεί να παραταθεί ο χρόνος εμφάνισης της νόσου .

Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου του Μιλάνο στοχεύει σε ένα θεραπευτικό σχήμα αντιμετώπισης του διαβήτη τύπου Ι όπου θα γίνεται μεταμόσχευση παγκρεατικού ιστού και στη συνέχεια αυτός θα τοποθετείται μέσα σε μια νανοκάψουλα έτσι ώστε…καμουφλαρισμένος να μη δεχθεί την …επίθεση του οργανισμού. Όπως είναι γνωστό ο οργανισμός των ασθενών με διαβήτη επιτίθεται από κάποια λάθος…ρύθμιση στην παραγωγή ινσουλίνης . Οι νανοκάψουλες στοχεύουν στο να …καμουφλάρουν το συκώτι και να δημιουργήσουν τη …σωστή εικόνα που πρέπει να έχει ο οργανισμός για να παράξει ινσουλίνη. Η επαναστατική αυτή μέθοδος βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο .

ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΝΑΝΟΣΩΜΑΤΙΔΙΑ

“Πρέπει να βρούμε την ισορροπία μεταξύ ασφάλειας και νανοτοξικότητας δεδομένου ότι και το νερό όταν το λάβεις σε υπερβολική ποσότητα μπορεί να είναι τοξικό. Πολλοί ασθενείς μετά από θεραπεία με νανοσωματίδια παρουσιάζουν αλλεργικές αντιδράσεις ή αντιδράσεις αναφυλαξίας ή δυσκολία στην αναπνοή. Στόχος μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε και εάν είναι δυνατόν να εξαφανίσουμε τις αντιδράσεις” λέει ο Διευθυντής του Κέντρου Φαρμακευτικής Νανοϊατρικής και Νανοτοξικολογίας της Δανίας Moein Mohimi. Οι ερευνητές του Κέντρου προσπαθούν να βελτιώσουν τις ιδιότητες των νανοσωματιδίων ώστε να χρησιμοποιηθούν σε κλινικές εφαρμογές και θεραπεία ασθενειών.