Εξελίξεις στη διαθλαστική χειρουργική
June 10, 2015
Παιδική παχυσαρκία. Τι φταίει;
June 10, 2015
Show all

Νανοτεχνολογίας LTFN

Ηλεκτρονικές συσκευές «διαβάζουν» την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου αντιμετωπίζοντας έτσι κινητικά προβλήματα και επιληψία.

Σε συνεργασία με το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ ο επικεφαλής του Τμήματος Βιοηλεκρονικκής του Κέντρου Μικροηλεκτρονικής της Προβηγκίας Γιώργος Μαλλιαράς, κατασκευάζει “έξυπνες” επιφάνειες (smart surfaces) οι οποίες αλληλεπιδρούν με κύτταρα και μας επιτρέπουν να καθορίσουμε τη συμπεριφορά τους. «Οι Έλληνες επιστήμονες δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτε αυτούς του εξωτερικού. Όμως σε ορισμένους τομείς όπως στην Επιστήμη των Υλικών ο εξοπλισμός για την έρευνα στοιχίζει ακριβά. Προτείνω σ έναν νέο επιστήμονα να σκεφτεί μη παραδοσιακούς δρόμους για την καρριέρα του, όπως για παράδειγμα τις start-up εταιρείες μερικές από τις οποίες δημιούργησαν οι ίδιοι».

Ο καθηγητής Γιώργος Μαλλιαράς είναι ένας από τους διαπρεπείς ερευνητές του εξωτερικού που θα διδάξει στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ καλεσμένος του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN στο πλαίσιο του προγράμματος RoleMak που αφορά στην ενδυνάμωση της Ερευνητικής και Τεχνολογικής Δυναμικής της Κεντρικής Μακεδονίας στα Οργανικά Ηλεκτρονικά. .

Τρανζίστορ …καθοδηγούν τον εγκέφαλο
Ο Γιώργος Μαλλιαράς επικεφαλής του Εργαστηρίου στο Τμήμα Βιοηλεκτρονικής του Κέντρου Μικροηλεκτρονικής της Προβιγκίας στη Γαλλία επικεντρώνεται στις συσκευές που εμφυτεύονται στον εγκέφαλο και επικοινωνούν με νευρονικά κυκλώματα μέσω ηλεκτρικών ή βιοχημικών ερεθισμάτων.Πριν από μερικά χρόνια η ερευνητική ομάδα κατασκεύασε οργανικά τρανζίστορς τα οποία τοποθετούνται στην επιφάνεια του εγκεφάλου και μπορούν να “διαβάζουν” την ηλεκτρική δραστηριότητα νευρονικών κυκλωμάτων στο βάθος του εγκεφάλου, κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πρόγνωση κρίσεων επιληψίας ή για να κινηθούν προσθετικά μέλη. Οι συσκευές αυτές βρίσκονται ήδη στο δρόμο για κλινικές δοκιμές. Τώρα κατασκευάστηκε από την ίδια ομάδα μια συσκευή που μπορεί να εμποδίζει προσωρινά τη λειτουργία μερικών δεκάδων νευρονίων μέσω τοπικής έκκρισης συγκεκριμένων ουσιών. Αυτή η συσκευή επιτρέπει να διακοπεί η μεταφορά διεγέρσεων μεταξύ διαφορετικών κυκλωμάτων του εγκεφάλου, η οποία θα μπορούσε, για παράδειγμα, να σταματήσει μια κρίση επιληψίας. Η έρευνα του κ Μαλλιαρά σ’ αυτό το αντικείμενο γίνεται κυρίως σε συνεργασία με το νοσοκομείο “La Timone” της Μασσαλίας. Όπως ο ίδιος δηλώνει : « η έρευνα σ’ αυτόν τον τομέα προχωράει αργά και παίρνει πάνω από δεκαετία για να περάσει μια συσκευή από το εργαστήριο στον ασθενή».

«Έξυπνες επιφάνειες» από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας
Ο Γιώργος Μαλλιαράς συνεργάζεται στο πλαίσιο του RoleMak με το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ .
«Η συνεργασία μας εστιάζεται στις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στη Βιολογία και την Ιατρική. Κατασκευάζουμε “έξυπνες” επιφάνειες (smart surfaces), οι οποίες αλληλεπιδρούν με κύτταρα και μας επιτρέπουν να καθορίσουμε τη συμπεριφορά τους. Μπορούμε δηλαδή να κατασκευάσουμε επιφάνειες που είναι το αντίστοιχο του χριτς-χρατς (velcro) και τις οποίες μπορεί να κολλήσουν ή όχι κύτταρα ανάλογα με μια τάση που εφαρμόζουμε»
πηγή:EYCLUB