Παγώστε το βιολογικό σας χρόνο
June 8, 2015
Ο ρόλος των σεξουαλικών φαντασιώσεων
June 10, 2015
Show all

Ομάδες αυτογνωσίας

Η ψυχολόγος – σύμβουλος οικογένειας Μαρία Κυριακίδου εξηγεί γιατί κάποιος να αποζητήσει ομαδική διαδικασία ψυχοθεραπείας για την αντιμετώπιση προσωπικών του θεμάτων (προβλήματα με τον εαυτό, τους άλλους, την επικοινωνία και τις σχέσεις). Η απάντηση είναι ότι η ομάδα αποτελεί ένα είδος «ασφαλούς εργαστηρίου» προσωπικών ανακαλύψεων, πειραματισμών και δοκιμών . Μέσα από την δράση της ομάδας, με τις κατάλληλες θεραπευτικές διαδικασίες, θα έχεις την δυνατότητα να δεις άμεσα, γρήγορα και ξεκάθαρα, τον τρόπο που αλληλεπιδράς, που σχετίζεσαι , που συμπεριφέρεσαι, που δημιουργείς σχέσεις στην ζωή σου. Έχεις δηλαδή, την δυνατότητα να αναγνωρίσεις τον εαυτό σου και να συνειδητοποιήσεις ρόλους, σχήματα σχέσεων και συμπεριφορές που ενδεχομένως να παρέμεναν ασυνείδητα, δυσχεραίνοντας την πραγματικότητα της ζωής σου. Ο καθένας στην ομάδα μπορεί να βάζει θέμα τα προβλήματα του, τόσο όσο νιώθει άνετα, και να αποζητά μέσω των διαδικασιών αλληλοβοήθειας, λύσεις και διεξόδους.
Η ομάδα λειτουργεί ως «καθρέφτης» μέσα στον οποίο μπορεί κανείς να δει ό,τι ψάχνει, ό,τι τον απασχολεί και ό,τι τον δυσκολεύει. Όλα αυτά χωρίς κίνδυνο, χωρίς φόβο, χωρίς ανασφάλεια, επειδή δεν πρόκειται για προσωπικές σχέσεις ζωής και κυρίως επειδή οποιαδήποτε συνειδητοποίηση, οποιαδήποτε αλλαγή, γίνεται μέσα από ένα πλαίσιο υποστήριξης, φροντίδας, σεβασμού, αναγνώρισης και αγάπης.
Η ομάδα «συμβουλεύει», προτείνει , συμπαραστέκεται και ο ίδιος όποτε θέλει αποφασίζει αν αυτό που τον δυσκολεύει θα το αλλάξει, ή αν θα βρει τρόπους να ζει με αυτό, με στόχο πάντα την προσωπική ικανοποίηση και ευτυχία.

Πως μπορεί, όμως κάποιος, να νιώθει ασφαλής μέσα σε μια ομάδα με αγνώστους;

EYCLUB

Βασικό μέλημα του/της συντονιστή/στριας της ομάδας, είναι τα μέλη να λειτουργούν μεταξύ τους με τις παραπάνω αξίες του σεβασμού, της υποστήριξης, της αγάπης και του ενδιαφέροντος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλοι ταιριάζουν με όλους ή ότι όλοι πρέπει να «είμαστε φίλοι». Ίσα –ίσα. Η διαφορετικότητα μεταξύ των μελών είναι αυτή που δημιουργεί καθαρότερη εικόνα στην καθρέφτη…
Η ασφάλεια που νιώθει κάποιος ξεκινάει από τον ίδιο του τον εαυτό και όχι από τους άλλους. Σίγουρα ο κόσμος μας δεν είναι αγγελικά πλασμένος. Αν λοιπόν περιμένει κανείς όλοι να «φτιάξουν» για να νιώσει ασφαλής … θα περιμένει πολύ! Η πραγματική ασφάλεια που μπορεί να νιώσει, είναι εσωτερική υπόθεση.
Έρχεται λοιπόν κανείς στην ομάδα για να μιλήσει, να ακούσει, να νιώσει και να βοηθηθεί. Συγκεντρώνεται σ’ αυτό και προχωρά κάθε φορά με βήματα ανάλογα με τον βαθμό εμπιστοσύνης που νιώθει. Αφήνεται σταδιακά στην ομάδα, ξεδιπλώνεται χωρίς να νιώθει ευάλωτος αλλά αντίθετα δυνατός.
Η βασική ιδέα είναι πως όλοι κάποια στιγμή κάνουμε λάθη, όλοι έχουμε αδυναμίες, όλοι κάποια στιγμή βρισκόμαστε σε αδιέξοδο και όλοι κάποια στιγμή χρειαζόμαστε βοήθεια. Όποιος δεν συμμερίζεται αυτήν την ιδέα, χάνει τον χρόνο του και τα λεφτά του, συμμετέχοντας στην ομάδα. Όποιος συγκεντρώνει την προσοχή του στον «κοινωνικό σχολιασμό», βγαίνει χαμένος γιατί απλούστατα δεν προσφέρει στον εαυτό του καμιά ευκαιρία προσωπικής εξέλιξης και αργά ή γρήγορα με έναν τρόπο «αποβάλλεται» από την ομάδα.
Η ουσιαστική λοιπόν αίσθηση ασφάλειας αποτελεί επίτευγμα της ομάδας που επιτυγχάνεται από την προσωπική θέση και στάση του καθενός.