Καρκίνος του μαστού και γυναικεία σεξουαλικότητα
June 10, 2015
Μαστογραφία και Πρόληψη
June 10, 2015
Show all

Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι πάθηση των οστών κατά την οποία παρατηρείται μείωση της οστικής πυκνότητας και διαταραχή της αρχιτεκτονικής δομής των οστών με επακόλουθο αυξημένο κίνδυνο ευθραυστότητας και καταγμάτων τα οποία είναι και η κύρια εκδήλωση της πάθησης. Τα κατάγματα, που προκαλούνται, έχοντας ως κύρια αιτία την οστεοπόρωση θεωρούνται παγκοσμίως η δεύτερη αιτία σωματικής ανικανότητας και θνητότητας. Στην Ελλάδα περίπου 15.000 άτομα σπάνε κάθε χρόνο το μηριαίο οστό. Η θνητότητα των ατόμων αυτών τα 2 πρώτα χρόνια μετά την εγχείρηση φτάνει το 30%. Υπολογίζεται ότι 2 στα 3 κατάγματα της σπονδυλικής στήλης δεν λαμβάνουν ιατρική αγωγή.

Η οστεοπόρωση εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες, οι οποίες θα πρέπει να προχωρούν σε έλεγχο της τόσο λίγο πριν όσο και κατά την εμμηνόπαυση, με σκοπό να αποκτήσουν τη δυνατότητα σύγκρισης. Ο έλεγχος της οστεοπόρωσης, όμως, θα πρέπει να γίνεται και από άντρες, κυρίως μετά την ηλικία των 70. Σύμφωνα με ποσοστά που ανακοίνωσε το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης σε παγκόσμια κλίμακα, 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 5 άντρες πάσχει από οστεοπόρωση.

Οι παράγοντες οι οποίοι αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης της οστεοπόρωσης, ή αλλιώς οι παράγοντες κινδύνου χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τους σταθερούς και τους μεταβλητούς.
Οι σταθεροί παράγοντες δεν μπορούν να αλλάξουν και απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή γιατί προκαλούν αργά αλλά σταθερά μείωση της πυκνότητας των οστών. Σε αυτούς τους παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνονται και παράγοντες όπως η λήψη φαρμάκων που απαιτείται για την αντιμετώπιση ενός άλλου θέματος υγείας και προκαλεί αδυναμία στα οστά. Στους σταθερούς παράγοντες περιλαμβάνονται η ηλικία, η κληρονομικότητα, η πρόωρη εμμηνόπαυση, το χαμηλό σωματικό βάρος.

Οι μεταβλητοί παράγοντες επηρεάζουν άμεσα την σύσταση των οστών και έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση της οστικής πυκνότητας. Στους μεταβλητούς παράγοντες περιλαμβάνονται: η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η ανεπαρκής πρόσληψη βιταμίνης D, η έλλειψη άσκησης.