Οι συνέπειες του καπνίσματος κατά την εγκυμοσύνη
June 10, 2015
Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών με εγκεφαλικές δυσλειτουργίες λόγω έκθεσης σε χημικές ουσίες
June 10, 2015
Show all

ΟΣΦΥΟΪΣΧΥΑΛΓΙΑ

ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ Ή ΝΥΣΤΕΡΙ;
ΑΛΗΘΕΙΑ Ή ΨΕΥΤΟΔΙΛΗΜΜΑ;

Η οσφυαλγία (πόνος στη μέση) είναι η δεύτερη αιτία πόνου σε συχνότητα μετά την κεφαλαλγία (πόνο στο κεφάλι). Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές το 80% των ανθρώπων θα αισθανθεί πόνο στην οσφυϊκή μοίρα.  Από αυτούς ένα μικρό ποσοστό (περίπου 10%) χρειάζονται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση και ένα άλλο ποσοστό (περίπου 20%) θα βρει ικανοποιητική θεραπεία από τη φαρμακευτική αγωγή. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών με οσφυαλγία αργά ή γρήγορα έρχονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα της εμμένουσας οσφυαλγίας που συχνά συνοδεύεται από πόνο στο ένα ή και τα δύο κάτω άκρα, δηλαδή οσφυοϊσχυαλγία. Οι ασθενείς αυτοί χρειάζονται μια άλλη θεραπευτική προσέγγιση.

Η σύγχρονη ιατρική επιστήμη έχει αποτελεσματική λύση σε αυτό το πρόβλημα και μάλιστα χωρίς το βιολογικό κόστος μιας χειρουργικής επέμβασης: το εύκαμπτο ενδοσκόπιο του επισκληριδίου χώρου.

Η τεχνική γίνεται με τοπική αναισθησία μέσω μιας μικρής οπής 2 χιλιοστών. Η καταστροφή ιστού είναι πρακτικά μηδενική, ενώ ο ασθενής και ο γιατρός επικοινωνούν σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης. Η διάγνωση δεν βασίζεται μόνο στις απεικονιστικές εξετάσεις, αλλά επιβεβαιώνεται από τον ίδιο τον ασθενή την ώρα της επέμβασης. Η θεραπεία είναι απολύτως στοχευμένη στην παθολογία και δεν βλάπτει τον υγιή ιστό. Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια μέρα και την επόμενη μέρα επιστρέφει στις συνήθεις καθημερινές του δραστηριότητες.

Σε έμπειρα χέρια η παραπάνω τεχνική είναι απολύτως ασφαλής και μπορεί να γλυτώσει πολλούς ασθενείς από χειρουργικές επεμβάσεις που έχουν βιολογικό κόστος και μπορεί να αποβούν καταστροφικές για την ποιότητα της ζωής τους.

Νευροχειρουργός – Γιώργος Μπάρλας