Ο ιός της γρίπης ξέρει πότε να χτυπά

Σκολίωση
June 8, 2015
Laser αποτρίχωσης
June 8, 2015
Show all

Ο ιός της γρίπης ξέρει πότε να χτυπά

Καλά διαβασμένος αποδεικνύεται ο ιός της γρίπης, καθώς χτυπά τη στιγμή που ξέρει ότι θα προκαλέσει τη μεγαλύτερη ζημιά. Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι διαθέτει ένα εσωτερικό μοριακό ρολόι που τον ενημερώνει πόσο χρόνο χρειάζεται για να πολλαπλασιαστεί, να μολύνει άλλα κύτταρα και να διαδοθεί από τον έναν άνθρωπο στον άλλον.

Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από την Ιατρική Σχολή «Μάουντ Σινάι» στη Νέα Υόρκη, ο ιός γνωρίζει ότι αν επιτεθεί πολύ νωρίς, μπορεί να αποδειχθεί πολύ αδύναμος, ενώ αν καθυστερήσει, τότε το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μπορεί να προλάβει να αντεπιτεθεί. Οι ειδικοί επισημαίνουν τώρα ότι αν κατάφερναν να επαναπρογραμματίσουν το ρολόι αυτό, τότε θα συνέβαλαν στην ανάπτυξη νέων αντιγριπικών θεραπειών.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι ο ιός έχει περίπου οκτώ ώρες στη διάθεσή του μέσα σε ένα κύτταρο του οργανισμού για να δημιουργήσει αρκετά αντίγραφα και να αρχίσει να διαδίδεται πριν σημάνει ο αντι-ιικός συναγερμός του κυττάρου. Τώρα όμως διαπίστωσαν ότι στις ώρες αυτές ο ιός αρχίζει σιγά-σιγά να συγκεντρώνει μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, που λέγεται ΝΕΡ, την οποία χρειάζεται για να εξέλθει από το πρώτο κύτταρο, να εισβάλει σε άλλα κύτταρα και στη συνέχεια να μεταδοθεί σε άλλους ανθρώπους. Μόλις όμως αρχίσει να συγκεντρώνει πάρα πολύ NΕΡ, τότε αρχίζει να φρενάρει την παραγωγή της χρησιμοποιώντας την πρωτεΐνη NS1.

Οι ειδικοί προσπάθησαν λοιπόν να επέμβουν στο χρονόμετρο του ιού, κάνοντάς το να συγκεντρώσει πολύ γρήγορα την πρωτεΐνη ΝΕΡ και προκαλώντας έτσι ουσιαστικά την πρόωρη έξοδο του ιού από το κύτταρο. Στην επόμενη φάση σχεδιάζουν να επέμβουν με τέτοιο τρόπο ώστε η συγκέντρωση της πρωτεΐνης να γίνεται πολύ αργά, έτσι ώστε να δώσουν χρόνο στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να αντεπιτεθεί πριν διαφύγει ο ιός από το κύτταρο και άρα να προλάβουν την περαιτέρω μόλυνση.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Μπέντζαμιν Εβερ δήλωσε ότι η ανακάλυψη αυτή μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων αντι-ιικών φαρμάκων με στόχο το εσωτερικό ρολόι του ιού αλλά και σε μια πρωτοποριακή πλατφόρμα σχεδιασμού αντιγριπικών εμβολίων.

Πηγή: http://www.espressonews.gr/