Το ειδικό συμπόσιο για τον χορό λέγεται «Dancing exercise» και όπως εξήγησαν οι ειδικοί σε συνέντευξη τύπου, που έγινε ενόψει του συνεδρίου, χορός σημαίνει δύο άτομα ή ομαδικός χορός, σε συνθήκες θεραπευτικής διαδικασίας.

«Ο χορός είναι η νέα τάση στην άσκηση, καθώς έχει βρεθεί ότι το jogging και, γενικά, το τρέξιμο κατέστερεψαν πολλές αρθρώσεις. Πολύς κόσμος δεν ξέρει να τρέχει. Το jogging θέλει τρόπο. Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν οι νεότερες εξελίξεις στα οφέλη του χορού, ενώ με χορό θα ολοκληρωθούν και οι εργασίες του – κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά» ο πρόεδρος της ΕΕΧΟΤ Δρ. Πάνος Α. Ευσταθίου.

Οι ορθοπαιδικοί εξήγησαν ότι ο χορός πρέπει να γίνεται ήρεμα και να έχει συναίσθημα, για να ωφελήσει σώμα και ψυχή, ενώ αναφέρθηκαν και στα οφέλη που έχει το περπάτημα έναντι του τρεξίματος.

Σύμφωνα με τον επόμενο πρόεδρο της ΕΕΧΟΤ Λάκη Νικολάου: “Το περπάτημα να μην γίνεται σε επανάληψη. Το ίδιο περπάτημα, τα ίδια βήματα προκαλούν φόρτο στις αρθρώσεις, όπως το jogging. Το τρέξιμο επιβαρύνει 4-6 φορές το βάρος του σώματος, το περπάτημα 1,5-2 φορές. Όσοι θέλουν να αρχίσουν περπάτημα, να έχουν υπόψη τους ότι θέματα όπως η πλατυποδία, τα λάθος παπούτσια, τυχόν προβλήματα στο ισχίο μπορεί να επιβαρύνουν υπάρχουσες καταστάσεις”.

Δεδομένου ότι το περπάτημα θεωρείται ιδανική άσκηση για πολλές παθήσεις, αλλά και σύμμαχος στο αδυνάτισμα, οι ορθοπαιδικοί καλούν όσους έχουν παραπανίσια κιλά να περάσουν από τον πελματογράφο, προκειμένου να διαπιστώσουν τυχόν ιδιαιτερότητες των ποδιών τους. Επίσης είναι σημαντικό να μάθουν πόσο πρέπει να περπατάνε, αλλά και πού.

“Πρώτα στο χόρτο και στο χώμα και μετά στην άσφαλτο” τόνισε ο κ. Νικολάου.

Ο προέδρος της ΕΕΧΟΤ για το 2018 Σταμάτης Παπαδάκης δήλωσε σχετικά: “Περπάτα όσο θες, αλλά, αν δεις σκαλοπάτι, κάνε κύκλο, έλεγαν οι παλιοί. Οι οδηγίες των ειδικών μορφοποιούνται ανά περίπτωση”.

Στη διάρκεια του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν δεκάδες στρογγυλές τράπεζες, διαλέξεις και συμπόσια από 218 ειδικούς επιστήμονες, ενώ 628 ερευνητές θα παρουσιάσουν τις εργασίες τους και 11 κορυφαίοι, ξένοι ορθοπαιδικοί επιστήμονες από Ευρώπη και ΗΠΑ θα παρουσιάσουν προηγμένες ορθοπαιδικές τεχνικές.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον τομέα της αντιμετώπισης αλλά και της πρόληψης των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης. 

Πηγή: http://healthmag.gr