Πρόληψη Εγκεφαλικού στις Γυναίκες

Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών με εγκεφαλικές δυσλειτουργίες λόγω έκθεσης σε χημικές ουσίες
June 10, 2015
Εξελίξεις στη διαθλαστική χειρουργική
June 10, 2015
Show all

Πρόληψη Εγκεφαλικού στις Γυναίκες

Ο αριθμός των εγκεφαλικών επεισοδίων στις ΗΠΑ από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα έχει μειωθεί δραστικά. Ωστόσο, περισσσότερες γυναίκες συνεχίζουν να πεθαίνουν από εγκεφαλικό παρά άνδρες.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η τέταρτη αιτία θανάτου για τους Αμερικανούς και σύμφωνα με την αρμόδια επιστημονική ένωση «American Stroke Association» το 60%  των θυμάτων είναι γυναίκες.

Το πρώτο στο είδος του πρόγραμμα για τον περιορισμό και την πρόληψη των θανάτων από εγκεφαλικό στις γυναίκες, δημιουργήθηκε από ειδικούς του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Birmingham .

«Οι άνδρες έχουν διαφορετική φυσιολογία από τις γυναίκες κι έτσι οι κανόνες για την πρόληψη ενός εγκεφαλικού επεισοδίου δεν μπορεί να είναι ίδιοι για όλους» εξηγεί η Δρ Virginia Howard μία από τους συγγραφείς των αναθεωρημένων επιστημονικών οδηγιών για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου σε Γυνάκες. Μια έκδοση που πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή επιστημονικών αμερικανικών ενώσεων για τα εγκαφαλικά επεισόδια και την καρδιά.

«Υπάρχουν πολλές σκέψεις γύρω από τα εγκεφαλικά επειδόδια και τη συχνότητα με την οποία εμφανίζονται στις γυναίκες. Παράγοντες όπως αυτοί της αναπαραγωγής και άλλοι παράγοντες κινδύνου όπως ο διαβήτης και η κολπική μαρμαρυγή εμφανίζονται πιο συχνά και με μεγαλύτερη ένταση στις γυναίκες, αλλά δεν αναδεικνύονται σε γενικά έντυπα οδηγιών πρόληψης », εξηγεί ο Howard UAB καθηγητής επιδημιολογίας επικεφαλής της μεγαλύτερης σε εθνική εμβέλεια έρευνας που εξετάζει τις μακροπρόθεσμες αιτίες των εγκεφαλικών επεισοδίων και τις γεωγραφικές και φυλετικές διαφοροποιήσεις που παρουσιάζει η εμφάνισή τους.

Στα βασικά σημεία της η έρευνα καταγράφει εγκεφαλικά επεισόδια ειδικά στις γυναίκες και δίνει επιστημονικές συστάσεις για το πώς μπορούν να προβλεφθούν και ν αντιμετωπιστούν:

  • Πρέπει να ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση πριν πάρουν αντισυλληπτικά χάπια τα οποία ανεβάζουν την πίεση σε ορισμένες ομάδες γυναικών.
  • Οι γυναίκες με ιστορικό υψηλής πίεσης πριν από κάποια κύηση θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης μικρών δόσεων ασπιρίνης ή συμπληρωμάτων ασβεστίου για να μειώσουν τις πιθανότητες εκλαμψίας.
  • Γυναίκες που είχαν υποστεί προεκλαμψία έχουν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης ενός εγκεφαλικού επεισοδίου και τετραπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης υψηλής πίεσης αργότερα σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Ωστώσο εκτός από την προεκλαμψία ως παράγοντας κινδύνου για ένα πιθανό εγκεφαλικό επεισόδιο θα πρέπει να συγκαταλέγονται και παράγοντες όπως το κάπνισμα , η υψηλή χοληστερόλη , η παχυσαρκία και σ αυτές τις περιπτώσεις οι γυναίκες θα πρέπει έγκαιρα να ακολουθήσουν σχετική αγωγή.
  • Έγκυες με σχετικά υψηλή πίεση  θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο έναρξης λήψης φαρμάκων για την πίεση, λαμβάνοντας υπόψη τους ότι απαραιτήτως ως μητέρες θα πρέπει ν ακολουθήσουν φαρμακευτική αγωγή.

«Ξεκινώντας εγκαίρως με τη λήψη αυτών των μέτρων δίνεται η δυνατότητα μιας έγκαιρης αντιμετώπισης . Πολλοί πιστεύουν ότι το εγκεφαλικό είναι μια ασθένεια για τους ηλικιωμένους » επισημαίνει ο Howard. “Σε γενικές γραμμές μπορεί να προβλεφθεί ένα εγκεφαλικό. Υπάρχουν άλλωστε πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γυναίκες σε μικρότερη ηλικία, την περίοδο που μεγαλώνουν τα παιδιά τους, τα οποία μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην εμφάνιση ενός εγκεφαλικού αργότερα στη ζωή τους. Αυτό, είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό μήνυμα προς τους γιατρούς , ιδιαίτερα τους γυναικολόγους-μαιευτήρες, με τους οποίους έρχονται σ επαφή οι γυναίκες σε μικρή ηλικία»,συμπληρώνει
Πηγή: University of Alabama at Birmingham