Σεξ δεν είναι μόνο η συνουσία

Tροφές που απαγορεύεται να μπουν στο ψυγείο
June 10, 2015
Η κατανάλωση καφέ κατά την εγκυμοσύνη
June 10, 2015
Show all

Σεξ δεν είναι μόνο η συνουσία

Μετράει μια αισθησιακή, παιχνιδιάρικη ή ερωτική συνάντηση αν δεν καταλήξει σε συνουσία; Η παραδοσιακή θεώρηση ήταν ότι το μόνο πραγματικό σεξ είναι η συνουσία (διείσδυση του πέους στον κόλπο). Η νέα θεώρηση που προτείνουμε για μια ποικίλη κι ευέλικτη σεξουαλικότητα ανάμεσα στο ζευγάρι είναι ότι το στοματικό σεξ, η ικανοποίηση με το χέρι, το παιχνιδιάρικο άγγιγμα των γεννητικών οργάνων και τα χάδια σε περιοχές εκτός των γεννητικών οργάνων μπορούν όλα να προσφέρουν στους συντρόφους μια επαφή με νόημα. Αν ο άνδρας δεν έχει στύση επαρκή για συνουσία, για παράδειγμα, μπορεί να αλλάξει το σενάριο σε ερωτικό σεξ χωρίς συνουσία ( π.χ. στοματικό σεξ) ή σε μια στενή αισθησιακή εμπειρία που κλείνει τη συνάντηση θετικά. Αυτό δε σημαίνει ότι για να μην υπάρξει συνουσία πρέπει ο άνδρας να αντιμετωπίζει προβλήματα στύσης. Κάθε ζευγάρι, ανάλογα με τις προτιμήσεις και τη διάθεσή του μπορεί κατά καιρούς να επιλέξει ερωτικές συναντήσεις χωρίς συνουσία και να εξερευνήσει άλλου είδους σεξουαλικές πρακτικές.

Οι άνδρες συνήθως πιστεύουν ότι δεν μπορούν να αναπτύξουν αυτή την ευελιξία γιατί θα νιώσουν τρομερή ενόχληση και απογοήτευση αν κάπου κάπου παραλείψουν την εκσπερμάτιση. Δεν είναι εύκολο, και απαιτεί δύναμη και αυτοπειθαρχία, αλλά είναι ένα απελευθερωτικό κομμάτι της σεξουαλικότητας του ζευγαριού. Ανακουφίζει και τους δύο συντρόφους από το άγχος επίδοσης. Τα ζευγάρια που υιοθετούν μια ευρύτερη, πιο ευέλικτη προσέγγιση στη σεξουαλικότητα θα έχουν μια πιο ανθεκτική και ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.
Η πεποίθηση ότι η συνουσία είναι το μόνο «πραγματικό σεξ» διαιωνίζει την άποψη ότι το πέος ενός άνδρα είναι η κύρια πηγή ικανοποίησης για τη σύντροφό του και ότι η σεξουαλική της απόκριση και ο οργασμός της υποτίθεται ότι πρέπει να συμβούν κατά τη διάρκεια της διείσδυσης. Μια τόσο αυστηρή εστίαση μπορεί να δημιουργήσει μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τη συνουσία. Η άποψη αυτή μπορεί επίσης να οδηγήσει στην απαξίωση της σεξουαλικής οικειότητας που δεν περιλαμβάνει συνουσία, η οποία συχνά υποβιβάζεται στο δευτερεύον στάτους των προκαταρκτικών (τα οποία συνήθως θεωρείται ότι περιλαμβάνουν οποιαδήποτε δραστηριότητα πριν τη συνουσία). Έτσι, τέτοιου είδους δραστηριότητα θεωρείται ασήμαντη από μόνη της και πρέπει να ακολουθηθεί από το«πραγματικό σεξ» της συνουσίας.

Είναι σημαντικό για το ζευγάρι να θεωρεί το σεξ (είτε περιλαμβάνει συνουσία είτε όχι) πράξη που έχει στόχο την ευχαρίστηση και όχι ένα συγκεκριμένο στόχο (συνήθως οργασμό). Το κρεβάτι δεν είναι αρένα και οι σύντροφοι δεν είναι αθλητές που προσπαθούν να αποδείξουν την αξία τους. Έχουν φυσικά κάθε δικαίωμα να επιδιώξουν τον οργασμό και να τον απολαύσουν. Αν ωστόσο αυτός δε βιώνεται σε κάθε σεξουαλική συνάντηση αυτό δε σημαίνει ότι το ζευγάρι δεν μπορεί να απολαύσει το σεξ ή ότι το σεξ«απέτυχε».

Τάνια Μπταλαμά
Σεξολόγος