Συμβουλές για ασφαλές παιχνίδι

Διαταραχές ύπνου
June 8, 2015
Αυτοεκτίμηση του παιδιού
June 8, 2015
Show all

Συμβουλές για ασφαλές παιχνίδι

Είναι πολύ ωραίο όταν η επιλογή ενός παιχνιδιού φωτίζει το πρόσωπο ενός παιδιού, αλλά επίσης είναι και ζωτικής σημασίας το εν λόγω παιχνίδι να είναι και ασφαλές.

Παρακάτω αναφέρονται κάποια απλά πράγματα που θα πρέπει να προσεχθούν και να προβλεφθούν κατά την αγορά ενός παιχνιδιού.

 • Αποφύγετε παιχνίδια με αιχμηρές γωνίες ή επικίνδυνα σημεία
 • Κρατήστε τα παιχνίδια που προορίζονται για μεγαλύτερα παιδιά μακριά από μωρά
 • Τα παιδιά λατρεύουν να αποσυναρμολογούν και να κακομεταχειρίζονται τα παιχνίδια τους, για αυτό επιλέξτε παιχνίδια που δεν θα είναι εφικτό να χωριστούν σε κομμάτια.
 • Αγοράστε παιχνίδια που είναι κατάλληλα για την ηλικία των παιδιών σας. Διαβάστε τις οδηγίες και αν δεν συνίσταται ένα παιχνίδι για παιδιά συγκεκριμένης ηλικίας τότε μην το αγοράζετε.
 • Καθώς πολλά από τα παιχνίδια καταλήγουν στο στόμα των παιδιών, ψάξτε για παιχνίδια που μπορούν να πλυθούν, ενώ παράλληλα έχουν την ένδειξη στην ετικέτα ότι είναι μη τοξικά.
 • Για να μειώσετε το κίνδυνο να καταπιεί το παιδί σας κάποιο κομμάτι από το παιχνίδι του, θα πρέπει να επιλέξετε παιχνίδια που δεν αποτελούνται από πολύ μικρά κομμάτια.
 • Αποφύγετε παιχνίδια που έχουν κορδέλες και κορδόνια καθώς είναι πολύ εύκολο για τα παιδιά να τα λύσουν και να δοκιμάσουν να τα δέσουν γύρω από το λαιμό τους.
 • Αποφύγετε παιχνίδια που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς, όπως για παράδειγμα όπλα. Ακόμα και τα μικρά πλαστικά όπλα μπορεί να τραυματίσουν τα παιδιά στα μάτια ή να προκαλέσουν οποιονδήποτε άλλον τραυματισμό.
 • Αγοράζετε ηλεκτρονικά παιχνίδια που έχουν όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και ποτέ μην επιτρέπετε στα παιδιά να παίζουν με φθαρμένα καλώδια καθώς ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας παραμονεύει.
 • Προσέχετε ιδιαίτερα τα κουτιά φύλαξης των παιχνιδιών, επειδή στην προσπάθεια του ένα παιδί να πάρει το αγαπημένο του παιχνίδι, μπορεί να πιάσει το δακτυλάκι του όταν θα κλείσει το κουτί.
 • Απομακρύνετε όλα τα παιχνίδια κοντά από τα παιδιά την ώρα που κοιμούνται

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων υπενθυμίζει τους γονείς που αγοράζουν παιχνίδια για τα μεγαλύτερα παιδιά να διαβάζουν πολύ προσεκτικά τις οδηγίες. Επίσης, θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι γνωρίζουν και οι ίδιοι αλλά και τα παιδιά τους πώς λειτουργεί το παιχνίδι προτού το δώσουν για χρήση. Είναι σημαντικό κατά την αγορά ενός παιχνιδιού να χρησιμοποιούν την κοινή λογική επιλέγοντας παιχνίδια που είναι ανθεκτικά.

Όσο και να θέλετε να δείτε το παιδί σας να ακολουθεί τα βήματα του Αινστάιν, είναι καλό να αποφύγετε τα χημικά σκευάσματα και τα εργαλεία καθώς και τα παιχνίδια που δεν είναι κατάλληλα για την ηλικία τους, που είναι εύφλεκτα και περιέχουν επικίνδυνα χημικά.

Δώστε χαρά στα παιδιά σας αλλά με γνώμονα την ασφάλειά τους.