ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
November 12, 2015
Μεγάλη προσφορά της κάρτας υγείας EY Club – EY Check Up στην εφημερίδα ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ
November 30, 2015
Show all

3D Ψηφιακός Πελματογράφος

Τα πόδια μας είναι πιθανόν το πιο παραμελημένο σημείο του σώματός μας μετά τα οστά και την πλάτη μας. Ενώ στεκόμαστε επάνω τους για όλη μας την ζωή, έστω κι αν πονούν ή είναι έτοιμα να καταρρεύσουν, δεν τους δίνουμε την απαραίτητη σημασία και φροντίδα, ανεξάρτητα αν εργαζόμαστε σκληρά ή κάνουμε καθιστική ζωή.

Το άκρο πόδι μας είναι ένας περίτεχνος και σύνθετος μηχανισμός που αποτελείτε από τρία τμήματα (Ταρσός, Μετατάρσια, Φάλαγγες)τα οποία έχουν 26 οστά 33 συνδέσμους, και αρκετούς μύες. Η επιστημονική έρευνα για την γνώση μας σχετικά με το άκρο πόδι έχει εξελιχτεί πολύ και βρίσκεται πλέον στο ανώτατο επίπεδο. Έχουμε πλέον ακριβή δεδομένα για την μορφολογία την δομή του ποδιού καθώς και για τον τρόπο που λειτουργεί κατά το βάδισμα. Οι κύριε λειτουργίες του είναι πλέον επιστημονικά γνωστές και επιβεβαιωμένες.

Η λειτουργία του ποδιού διενεργείται σε δύο στάδια. Στο πρώτο η φτέρνα εφάπτεται του πατώματος το πόδι κλίνει προς την εξωτερική του πλευρά σαν να δημιουργεί πρηνισμό, δηλαδή μεταλλάσει το σχήμα του και απλώνεται απαλά εμπρός σαν να αγκαλιάζει το έδαφος. Έπειτα καταλήγει να στηρίζεται στο μεγάλο δάκτυλο ενώ ταυτόχρονα διορθώνει τον πρηνισμό εκτός αν πατάει σε απόλυτα επίπεδη επιφάνεια. Στο δεύτερο όμως στάδιο είναι η ουσία του θέματος. Διότι σε αυτό το πόδι πρέπει να ανακτήσει το αρχικό του σχήμα, να μαζέψει τα οστά και να συσφίξει την καμάρα επαναφέροντας την στην πραγματική της θέση. Υπενθυμίζουμε ότι στο προηγούμενο στάδιο τα οστά και η καμάρα είχαν απλώσει για να αγκαλιάσουν την επιφάνεια πατήματος. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι και τα δύο στάδια καθορίζονται άμεσα από το μέγεθος και το σχήμα της καμάρας.

Έτσι μια επίπεδη καμάρα με πρηνισμό έχει αρκετά μειωμένη ελαστικότητα και αναγκάζει το πόδι να χάνει το ορθό σχήμα του και την ανατομία του κατά την επαφή με την επιφάνεια. Αντίθετα μια έντονη καμάρα με υπτιασμό δίνει στο πόδι καλύτερη σταθερότητα αλλά το καθιστά άκαμπτο. Συνεπώς και στις δύο περιπτώσεις το πόδι κουράζεται μυϊκά και δημιουργεί ένταση άρα πόνους στους συνδέσμους και τις αρθρώσεις. Αυτό συμβαίνει λόγω της βαρύτητας όμως επιβαρύνεται λόγω αύξησης του σωματικού βάρους ή χαλάρωσης των μυών εξαιτίας της έντονα καθιστικής ζωής. Αυτό όμως ενδέχεται να δημιουργηθεί και από την συχνή βάδιση σε σκληρές επίπεδες επιφάνειες. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι τένοντες εντείνονται υπερβολικά πιέζουν τους συνδέσμους και καταπονούν τις αρθρώσεις. Αποτέλεσμα αυτών είναι τενοντίτιδες και κράμπες. Ακόμη δε με την πάροδο του χρόνου οι καμάρες χάνουν την καμπυλότητα τους, και γίνονται πιο επίπεδες και χαμηλώνουν περισσότερο προς το έδαφος. Αποτέλεσμα οι πόνοι μετά τον τένοντα να προχωρούν στην φτέρνα και να εντείνονται.

Το ερώτημα πάντως που προσπαθούν να απαντήσουν οι ειδικοί όταν εξετάζουν τους ασθενείς τους, είναι ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος να επαναφέρουν την καμάρα στην φυσιολογική της θέση. Να επιτύχουν έτσι καλύτερη ανατομία και ορθότερη λειτουργία του ποδιού. Γιατί αυτό είναι το κλειδί για υγιές πόδια και αποφυγή επώδυνων επεμβάσεων ή πόνων και δυσκολιών στην καθημερινότητα μας. Οι περισσότεροι ειδικοί προτείνουν την εφαρμογή ανατομικών πελμάτων ώστε να περιορίσουν το πρόβλημα. Πλέον τα σύγχρονα ψηφιακά τρισδιάστατα μηχανήματα, απεικόνισης και διάγνωσης της κατάστασης του πέλματος, σε συνδυασμό με τα σύγχρονα υλικά κατασκευής εξατομικευμένων πελμάτων, δημιουργούν το πλέον κατάλληλο αποτέλεσμα για τα πόδια μας. Σήμερα η επιστήμη έχει δώσει την λύση και η νέα τεχνολογία των 3D ψηφιακών πελματογράφων, έχει δώσει χαμόγελα και ανακούφιση στους ειδικούς. Ο λόγος είναι ότι πλέον μπορούμε να έχουμε ακριβή εξατομικευμένη διάγνωση του πέλματος, και φυσικά εξατομικευμένη κατασκευή πέλματος. Με αυτό τον τρόπο η επιστήμη δίνει λύσεις σε μεγάλο εύρος προβλημάτων τα οποία οφείλονται ως επί το πλείστον σε άσχημη στήριξη της καμάρας.

Όμως η αλήθεια είναι ότι τα εξατομικευμένα πέλματα κοστίζουν περισσότερο από τα γενικής χρήσης του εμπορίου. Αυτό συμβαίνει γιατί στην εξατομικευμένη διάγνωση πρέπει να ασχοληθεί ειδικός να λάβει το πελματογράφημα από σύγχρονο διαγνωστικό μηχάνημα, να αξιολογήσει την κλινική εικόνα του πέλματος και να προτείνει την ιδανική λύση. Αυτά απαιτούν εκπαίδευση και εξειδίκευση.

Στην περίπτωση που δεν στηριχθεί σωστά η καμάρα τότε σταδιακά με την πάροδο του χρόνου καταρρέει. Κι όταν καταρρεύσει με την πάροδο του χρόνου ξεκινάει η δυσλειτουργία των ποδιού και ιδιαίτερα κατά την φάση που η φτέρνα αφήνει το έδαφος. Διότι σε αυτή την φάση το πόδι τεντώνεται περισσότερο λόγω της δυσκαμψίας από την πτώση της καμάρας. Έτσι προκαλούνται βλάβες στους συνδέσμους τους τένοντες και τον συνδετικό ιστό. Όλα αυτά οδηγούν στην κόπωση τον πόνο και την ασθένεια. Αν αυτά τα φαινόμενα ενταθούν θα δημιουργηθούν παθήσεις όπως, πελματιαία απονευροσίτιδα, κότσι, μεταταρσιαλγία, νεύρωμα Μόρτον, εκφυλιστική αρθρίτιδα, πόνους στους μηρούς ή ακόμη και στο κάτω μέρος της πλάτης.

Με τον νέο 3D ψηφιακό πελματογράφο σχεδιάζονται πλήρως εξατομικευμένα ανατομικά πέλματα, με σύγχρονα ανθεκτικά υλικά κατασκευής που δεν χάνουν τις ιδιότητες τους δηλαδή δεν καταρρέουν με την πάροδο του χρόνου. Έτσι διατηρούν την σωστή ανατομία στηρίζουν την καμάρα σωστά και επιτρέπουν στο πόδι να διατηρεί την ορθή θέση. Συνέπεια αυτού είναι το πόδι να πατάει σωστά σε όλες τις φάσεις του βαδίσματος και να έχει πλήρη ανάπτυξη. Αυτή πλήρης ανάπτυξη μας δίνει την σωστή εικόνα και έτσι δημιουργείτε το ορθό πέλμα αποκλειστικά για το συγκεκριμένο πόδι. Επιπλέον μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια την σωστή ελαστικότητα και το ορθό μέγεθος της καμάρας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η σωστή στήριξη της με όλα τα οφέλη που περιγράψαμε. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός πέλματος σωστού ανθεκτικού μα όχι σκληρού. Πρέπει να έχει ελαστικότητα ώστε να δημιουργεί τις προϋποθέσεις να αναπτύσσεται σωστά το πέλμα καθ’ όλη την διάρκεια του βαδίσματος.

Πρόσφατες έρευνες από μεγάλα και έγκριτα πανεπιστήμια, επιβεβαιώνουν την ανωτερότητα του 3D ψηφιακού πελματογράφου και των σύγχρονων ανατομικών πελμάτων που κατασκευάζονται από αυτούς. Οι βιομετρικές έρευνες έδειξαν ότι ο συνδυασμός αυτός βελτιώνει την λειτουργικότητα του ποδιού κατά 60% .

ABOUTSHOESANATOMIC

Συνεργαζόμενη Eταιρία με το EY Club 
About SHOES ANATOMIC
Πηγή: About SHOES ANATOMIC